5.5 C
Chișinău

Flashmob în fața Primăriei Chișinău: Consilierii PAS au cerut alocarea fondurilor pentru grupele cu program prelungit ale claselor primare. Care a fost răspunsul Primăriei | VIDEO

Consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate au organizat astăzi un flashmob în fața Primăriei Chișinău, pentru a solicita primarului alocarea fondurilor necesare grupelor cu program prelungit ale claselor primare din Chișinău, așa cum a fost mulți ani la rând. În replică, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că toate grupele lucrează ca de obicei. Totodată, el a cerut guvernării să nu vină cu proteste, dar să ofere finanțare pentru crearea grupelor cu program prelungit pentru toată țara, inclusiv pentru Chișinău.

Consilierii PAS au solicitat primăriei să asigure finanțarea necesară pentru a proteja educația și viitorul a circa 40.000 de copii.

ZINAIDA POPA, consilier municipal PAS: „Am ieșit la flashmob pentru că suntem solidari cu părinții care au copii în școala primară. Înțelegem riscurile, iar dacă Ion Ceban închide grupele cu program prelungit, asta înseamnă o scădere a nivelului de performanță în școli, asta înseamnă o lipsă de siguranță pentru copii și zero oportunități pentru mamele care merg la muncă”.

Locuitorii capitalei care au venit la protest și-au exprimat și ei nemulțumiri față de faptul că grupurile cu program prelungit a claselor primare ar putea fi închise.

„Domnul Ceban are bani de concerte, de iluminat, de multe lucruri, dar pentru copiii noștri, ca să fie în siguranță, să fie hrăniți, să fie educați, să nu se plimbe pe drumuri, ce înseamnă asta? De aceea am ieșit să protestăm”.

Nimeni de la primărie nu a ieșit în fața protestatarilor.

Consilierul primarului capitalei, Natalia Ixari, nu a răspuns la apelurile noastre pentru a comenta flashmob-ul.

La rândul său, primarul Ion Ceban a scris cu o zi înainte pe rețelele de socializare ca răspuns la inițiativa PAS de a organiza un flashmob.

„Primăria Chișinău nu închide grupele și nu manipulați oamenii, dar se lasă să activeze la dorința profesorilor și părinților, așa cum se făcea și până acum în Chișinău. Faceți pentru toată țara egal și oferiți surse egal pentru toate primăriile, inclusiv pentru Chișinău. Dorința conducerii PAS este să falimenteze Primăria Chișinău și să nu reușească să-și acopere cheltuielile dar nici să realizeze proiecte pentru Chișinău”, a scris Ion Ceban pe rețelele de socializare.

Totodată, reprezentanții primăriei capitalei spun că ”Guvernul a redus alocațiile pentru educație cu 356 milioane de lei pentru anul 2024, determinând o scădere semnificativă a resurselor disponibile pentru instituțiile educaționale, susțin reprezentanții Primăriei Capitalei. Asta în condițiile în care, potrivit lor, Chișinăul contribuie cu 23 de miliarde de lei la bugetul național, însă doar 2,8 miliarde de lei sunt întoarse înapoi în bugetul municipal, creând o discrepanță financiară semnificativă”.

În reacție la postarea primarului, Ministerul Finanțelor a publicat ieri un mesaj conform căruia, în bugetul de stat pe anul 2024, nu s-a redus cuantumul contribuțiilor la bugetul municipal al municipiului Chișinău, ci, pe dimpotrivă, a fost majorat cu aproximativ 39,5 milioane lei.

Între timp, pe 4 ianuarie, Gaik Vartanean a anunțat că săptămâna viitoare va înregistra în parlament un proiect de lege privind alocarea resurselor financiare pentru activitățile grupurilor cu regim extins pentru instituțiile de învățământ din întreaga țară, inclusiv municipiul Chișinău. În ciuda faptului că primăria Capitalei spune că, în conformitate cu reglementările în vigoare, grupurile cu program prelungit continuă să funcționeze.

Amintim că, miercuri, Asociația „Părinți Solidari” s-a pronunțat categoric împotriva deciziei Comisiei pentru Situații de Urgență a municipiului Chișinău, potrivit căreia școlile și liceele capitalei nu vor putea forma grupe cu program extins.

Potrivit primarului general Ion Ceban, această decizie a fost cauzată de o finanțare insuficientă pentru municipalitate din partea guvernului. Potrivit primarului, primăria va trebui să reducă cheltuielile tuturor direcţiilor municipale cu aproximativ 10 la sută.

În acest sens, membrii Asociației Părinți Solidari au amenințat că vor ieși la protest dacă autoritățile nu vor revizui decizia.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE