4.4 C
Chișinău

După anulare stării de urgență și încetarea ordinului CSE, prețurile pentru carne, ouă, paste și zahăr, ar putea crește. Ce spun autoritățile, cât și experții economici | VIDEO

Prețurile pentru mai multe produse alimentare ar putea crește în Republica Moldova, inclusiv pentru carne, ouă, paste și zahăr. Se va întâmpla urmare a anulării stării de urgență și încetarea ordinului CSE prin care a fost introdusă o marjă comercială limitată pentru aceste tipuri de produse. Informația a fost confirmată pentru postul nostru de televiziune de Ministerul Dezvoltării Economice, potrivit căruia, pentru a reduce presiunea asupra afacerilor și a echilibra piața, Guvernul consideră că este indicat să limiteze intervenția statului în activitățile agenților economici după încetarea stării de de urgență. Am solicitat poziția a doi experți economici la acest subiect. Ce ne-au spus, vedeți în reportaj.

Recent, în presă au apărut informații că, urmare a anulării stării de urgență în Moldova, o serie de produse s-ar putea scumpi. Vizate sunt carnea de porc, carnea de pasăre, peștele congelat, de toate tipurile, zahărul, pastele și ouăle.

Acest lucru este cauzat de încetarea stării de urgență și modificarea listei mărfurilor de importanță socială, pentru care era în vigoare o marjă comercială limitată de 20% sau va fi valabilă lista anterioară din 2016.

Ministerul Dezvoltării Economice ne-a confirmat informația.

„În perioada stării de urgență, pentru a atenua șocurile provocate de crizele economice și a reduce impactul creșterii accelerate ale prețurilor la bunurile de larg consum, a fost adoptat Ordinul Comisiei pentru Situații de Urgență nr.2 din 2022, care a completat lista bunurilor importante din punct de vedere social cărora li s-a aplicat o marjă comercială limitată. Astfel, statul a intervenit în legile și principiile pieței libere, care este echilibrată de cererea și oferta de bunuri/servicii. Având în vedere că starea de urgență în Republica Moldova nu a fost prelungită, a fost întoarsă lista bunurilor de importanță socială specificată în anexa la Hotărârea Guvernului „Cu privire la prețurile de vânzare a mărfurilor de importanță socială” nr. 774 din 2016”, se spune într-un răspuns dat redacției noastre de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Ministerul Economiei a mai remarcat că după anularea stării de urgență, pentru a reduce presiunea asupra afacerilor și a echilibra piața, Guvernul consideră că este indicat să limiteze intervenția statului în activitățile agenților economici după încetarea măsurii restrictive.

De cealaltă parte, expertul economic Sergiu Ungureanu consideră că anularea stării de urgență și a restricțiilor privind adaosurile comerciale nu înseamnă că scumpirile la o serie de produse se vor produce imediat.

SERGIU UNGUREANU, expert economic: „Până acum, acei comercianți care comercializau aceste produse care intrau în această listă stabilită de CSE, ei găseau mecanisme, atât financiare, cât și mecanisme de alt tip, ca să arate că aceste produse se vând anume așa, respectând legislația. Existau posibilități de a truca anumite informații în contracte, producții ș.a.m.d., cu,va, ca ei să obțină profit. După această situație, nu cred că va urma un „bum”. Probabil, va urma o ușoară, o lentă creștere, dar nu atât de rapidă, pentru că totuși s-a liberalizat un pic acest segment, dar și pe piață vor apărea mai mulți producători interesați, care cumva vor stăpâni această creștere, care nu va fi așa de accentuată. Cel puțin, în primele zile”.

Anularea stării de urgență ar putea influența prețurile produselor vizate, dar nu există motive economice pentru o creștere substanțială a costului acestora, spune expertul economic Viorel Gârbu.

VIOREL GÂRBU, expert economic: „Urmare a anulării Situației Excepționale în RM, sigur că acest lucru va avea diferite consecințe asupra prețurilor bunurilor, bunurilor care au fost limitate în perioada anterioară. Atâta timp, cât în perioada anterioră, un deficit la aceste produse nu a fos atestat, prețul, oricum, chiar și cu acea limitare impusă prin decizia CSE, nu a denaturat foarte mult mecanismul economiei de piață. Astfel, eu cred că în perioada imediat următoare, o creștere substanțială de prețuri nu ar trebui să atestăm”.

Din 1 ianuarie, după anularea stării de urgență și revenirea la norma din 2016, produse social importante, pentru care este valabilă limitarea adaosului comercial, sunt considerate pâinea, produsele lactate, uleiul vegetal, cerealele, precum și hrana pentru sugari și copii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE