Producerea laptelui din țara noastră a scăzut. Potrivit Ministerului Agriculturii, în ultimii ani, cantitatea produsă s-a diminuat cu circa 60 la sută. Asociația Producătorilor și Procesatorilor de Lapte susține că în Republica Moldova este cea mai mică productivitate pe cap animal.
Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Iurie Scripnic a declarat într-un interviu pentru postul nostru de televiziune că anual, Republica Moldova are nevoie de 560 de mii de tone de lapte, însă noi producem în jur de 260 de mii de tone.
IURIE SCRIPNIC, secretar de stat la Ministerului Agriculturii: „Sunt produse de fermele zootehnice autorizate, ferme nonprofesionale, în total 260 de mii de tone, 40-45% noi ne asigurăm, iar cealaltă cantitate o importăm. Fermele produc din această cantitate – 40-44 de mii de tone.
– În procent cât ar fi?
– A cincea parte. Asta ar fi în jur de 20%.
– De unde importă RM cel mai mult lapte?
– Ucraina, România, Polonia. Noi în 1990 am avut un milion 427 de mii de bovine, dintre care 420 de mii de bovine de lapte și acum am ajuns la 60-55 de mii de bovine”.
Iurie Scripnic susține că în aceste condiții, Ministerul Agriculturii își propune să dezvolte ramura prin diverse programe de subvenționare.
IURIE SCRIPNIC, secretar de stat la Ministerului Agriculturii: „Măsurile de subvenționare au fost majorate de la 50% cu încă 25%, acum cu 75% se subvenționează cei care doresc să investească în sectorul zootehnic pentru creșterea bovinelor pentru lapte. Acei agenți economici care vor dori să investească un milion într-o fermă, în procurarea animalelor, în echipament, în săli de muls, în sisteme de biosecuritate, în tot ce ține de zootehnie, în special în creșterea bovinelor pentru lapte li se va acorda grant. Adică dintr-un milion investit, 500 de mii grant”.
Reprezentanții Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte declară că importurile de produse lactate în Moldova au înregistrat o tendința de creștere constantă. În mediu importurile au crescut cu 22% anual în ultimii 5 ani, ajungând la cca. 56 de milioane de dolari.
CAROLINA LINTE, director executiv, Asociația Producătorilor și Procesatorilor de Lapte: „De ce noi să nu dezvoltăm ferme și producerea laptelui, să procesăm și să comercializăm consumatorului nostru, fără ca să scoatem banii din țară și să avem o balanță cât de cât mai pozitivă decât negativă fiindcă astazo avem o balanță negativă, noi mai mult importăm produse lactate decât exportăm, noi nu exportăm deloc. Dar putem să dezvoltăm și sectorul produselor lactate, fermele, lapte și produsele lactate aici, acasă, fără ca să investim în exporturi, în exporturi sunt investiții”.
Carolina Linte susține că în țara noastră nu este cea mai mare problemă în numărul mic de vaci, dar în productivitatea animalului.
CAROLINA LINTE, director executiv, Asociația Producătorilor și Procesatorilor de Lapte: „La noi este cea mai mică productivitate pe animal, mă refer la cantitatea de lapte care ete colectată de la un animală. Astăzi, o vacă, în UE sau alte țări dezvoltate dă până la 7-8-9 tone de lapte pe an, iar la noi, media este 3700, doar pe regiunea UTA Găgăuzia este în jur de 5500 datorită faptului că acolo animalele sunt concentrate pe exploatațiile profesionale, acolo mai multe ferme avem”.
Potrivit unui studiu elaborat de Asociația Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, doar în perioada 2017-2019, s-a înregistrat o scădere bruscă a producției a laptelui de la 485 mii tone în 2017, la 367 mii tone în 2019.
Obiectivul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare este ca până în 2025 să se ajungă la 20 de mii de vaci de înaltă productivitate, care să producă în medie câte 8-9 mii de litri de lapte anual.