22.2 C
Chișinău

Universitatea de Educație Fizică și Sport va avea statut de Institut în cadrul Universității de Stat din Moldova. Ce spun angajații instituției despre asta? | VIDEO

După fuzionarea cu USM, Universitatea de Educație Fizică și Sport va avea statut de Institut în cadrul Universității de Stat din Moldova. Noua structură va beneficia de autonomie largă și va include toate cele trei facultăți ale USEFS – Kinetoterapie, Educație Fizică și Sport și Științe ale Securității. Decizia a fost luată în cadrul unei întrevederi a ministrului Educației Dan Perciun cu rectorul USM Igor Șarov și rectorul USEFS Viorel Dorgan.

Într-o declarație pentru postul nostru de televiziune, conducerea Universității de Educație Fizică și Sport, care va fi absorbită de Universitatea de Stat din Moldova ne-a spus că, în urma deciziei luate de autorități privind comasarea USEFS cu USM s-a ajuns la un acord ca instituția să aibă statut de Institut de Educație Fizică și Sport cu trei facultăți.

VIOREL DORGAN, rectorul USEFS: „Vorba era că comasarea să fie făcută cu facultăți, universitatea mare și facultățile, dar acum am convenit ca să păstrăm totuși tradiția, specialitățile împreună precum: Educația Fizică și Sport, Kinetoterapie și Securitate și să fie totuși un Institut și facultățile să fie în cadrul Institutului, dar Institutul integral intră în universitatea mare.

– Dvs. ce funcție veți avea la Institut?

– Deja organigrama, structura s-a vedea. Deocamdată vrem să realizăm structura și după asta, vedem”.

Potrivit lui Dorgan, niciun angajat al USEFS nu este de acord cu fuziunea.

VIOREL DORGAN, rectorul USEFS: ” – Sigur că profesorii ca și mine vor o structură aparte, dar din realitățile care sunt, asta e maxim posibil ce a fost de oferit, ce au putut ei să ofere și ce am putut noi să cerem în situația care este la moment.

– Rămâne cineva fără un post de muncă?

– Mi-au promis că după structura pe care am agreat-o astăzi nu suferă practic nici domeniul, nici angajații”.

Rectorul Universității de Stat susține că lui Viorel Dorgan îi va fi propusă o nouă funcție, după procesul de fuzionare a instituției, analiza organigramei și stabilirea planului de acțiuni.

IGOR ȘAROV, rectorul USM: „Opinia mea, pentru moment – funcția de director al Institutului de Educație Fizică și Sport din toate punctele de vedere e și normal să-i fie propusă domnului rector Dorgan. Noi trebuie să ne gândim la ziua de mâine, la întărirea capacităților. După mine, toate reformele care sunt întreprinse nu trebuie să afecteze buna funcționalitate a instituției și specificul acesteia. Aceste procese au început anterior, USM are deja o experiență în procesul de fuzionare și vreau să vă spun că este o muncă enormă care va trebui să fie făcută de Departamentele din cadrul USM, dar cred eu că împreună cu colegii de la USEFS vom face tot posibilul pentru păstrarea specificului acestei instituții”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, toți salariații Universității de Educație Fizică și Sport vor fi transferați la USM, iar studenții înmatriculați la programele de studii superioare de licență, master și doctorat își vor continua studiile la aceleași programe și cu taxele de studii stabilite în anul precedent. Procesul educațional va continua în campusul existent.

Decizia privind fuzionarea USEFS cu USM a fost adoptată de Guvern pe data de 27 decembrie 2023, având scopul de a consolida situația financiară a USEFS în condițiile reducerii, în ultimii trei ani, a numărului total de studenți cu aproximativ 15%. Pentru a susține sectorul de educație fizică și sport, Ministerul va investi 10 milioane de lei în infrastructura fostei USEFS.

Totodată, statul va contracta de la instituție servicii de formare continuă pentru antrenori și profesori de educație fizică și sport. Anterior, colectivul USEFS s-a opus reorganizării și a înaintat o scrisoare deschisă conducerii țării și ministrului Educației să renunțe la decizia de comasare. În reacție, Dan Perciun spunea că fuziunea va soluționa problemele financiare ale universității.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE