10.5 C
Chișinău

„Parlamentul Independenței”: Organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale pune în pericol parcursul european al R. Moldova | VIDEO

Asociația ”Parlamentul Independenței” declară că organizarea referendumului cu privire la necesitatea aderării la Uniunea Europeană în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, de la sfârșitul anului, nu este doar ilegală și inoportună, dar și periculoasă pentru parcursul european al Republicii Moldova. Într-o declarație publică, semnatarii documentului cer autorităților de la Chișinău să renunțe la această inițiativă.

Membrii Asociației ”Parlamentul Independenței” se arată îngrijorați de desfășurarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale pe 24 decembrie 2024.

”Constatăm că, în primul rând, este neglijată hotărârea Curții Constituționale din Republica Moldova din 20 noiembrie 2014 care exclude posibilitatea de a desfășura referendum în aceeași zi cu alegeri de orice tip. Este o hotărâre care nu are cale de atac, deoarece Curtea Constituțională nu mai poate reveni la această chestiune. Iar pretinsele argumente invocate, le considerăm total imorale: este inadmisibil să faci referire la referendumul inițiat de odiosul Plahotniuc în aceeași zi cu scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, deoarece Parlamentul a recunoscut oficial, prin Declarația sa din 08.06.2019, că atât Curtea Constituțională cât și alte instituții de bază, au făcut parte din statul captiv, iar deciziile lor din acea perioadă sunt lovite de nulitate și nu pot avea consecințe de ordin juridic”, se arată în declarație.

Deputații-votanți ai Declarației de Independență mai spun că Parlamentul Republicii Moldova a votat unanim în anul 2005 perspectiva clară de aderare la Uniunea Europeană și niciun alt parlament n-a pus la îndoială sau anulat această opțiune, practic fără alternativă.Potrivit declarației, practica arată că un astfel de referendum se organizează după finalizarea negocierilor, nu înainte de demararea lor.

”Considerăm că actuala guvernare trebuie să se mobilizeze plenar, să continue cu maximă responsabilitate și eficiență să activeze în direcția integrării europene, fără a supune unor riscuri majore o opțiune născută la 27 august 1991 și care, finalmente, va duce la așezarea firească a Republicii Moldova pe harta Uniunii Europene. Iar ideea unui referendum, înainte de finalizarea negocierilor, o calificăm nu doar inutilă și deosebit de periculoasă, dar și o poartă deschisă pentru ca Rusia să intre liber în casa noastră și să deturneze, cu votul „popular” al maselor îndoctrinate, parcursul european. Cât nu e târziu, îndemnăm conducerea R.Moldova să renunțe la orice experimente, care ar pune în pericol negocierile și integrarea europeană, inclusiv organizarea de referendumuri în condiții de insecuritate și război hibrid”.

Am solicitat o reacție la aceste declarașii de la purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare PAS, dar Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că nu comentează cele spuse de semnatari.

Serviciul de presă al Președinției nu ne-au răspuns deocamdată la solicitarea expediată pentru o reacție. Amintim că în data de 24 decembrie, Maia Sandu a anunțat că intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte.

Tot atunci, ea a cerut Parlamentului să organizeze în toamna viitoare un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Două zile mai târziu deputatul PAS, Veronica Roșca a înregistrat un amendament la Codul Electoral pentru a oferi posibilitatea organizării plebiscitului în aceeași zi cu scrutinul.

O altă modificare propusă la Codul Electoral e ca alegerea președintelui țării să aibă loc cu cel mult 90 de zile până la expirare mandatului, și nu cu 60 de zile, cum e acum prevăzut de lege. Inițiativa partidului de guvernământ a venit după ce secretarul Comisiei Electorale Centrale Alexandru Berlinschi a declarat că referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE, despre care a vorbit Maia Sandu, nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Potrivit acestuia, orice plebiscit poate fi desfăşurat cu 60 de zile înainte sau după un scrutin, iar CEC va începe procesul de organizare a referendumului după ce legislativul va adopta o hotărâre în acest sens. Ulterior, Parlamentul a votat modificarea la Codul Electoral cu votul a 58 de deputați PAS.

În argumentarea modificărilor, reprezentanții puterii au făcut referire la situația din februarie 2019, atunci când în aceeași zi au avut loc alegeri parlamentare concomitent cu referendumul republican, iar Curtea Constituțională a confirmat rezultatele scrutinului. În cadrul unui interviu pentru NordNews.md, premierul Dorin Recean a declarat că „e ceva normal” ca referendumul să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale și nu vede de ce l-am face separat.

”Eu sper că putem să facem acest demers către cetățeni într-un exercițiu. Nu văd de ce l-am face separat, cu atât mai mult că președinta Maia Sandu este în fruntea acestui efort de integrare europeană, și atunci, cumva ar fi congruent și consistent, adică ceva normal ca aceste lucruri să se întâmple împreună.

Trebuie să vedem care sunt reglementările legale în acest sens, dar opțiunea pe care vrem să mergem este să le organizăm concomitent, în aceeași zi”, a declarat Recean.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE