6.2 C
Chișinău

Numărul cazurilor de pneumonie este în creștere, în Chișinău: Majoritatea pacienților sunt copii | VIDEO

Numărul cazurilor de pneumonie este în creștere, în Chișinău. Săptămâna trecută, au fost înregistrate 314 îmbolnăviri, cu peste 25 la sută mai multe decât săptămâna precedentă. Potrivit şefului Direcţiei municipale Asistenţă Medicală şi Socială, Vladimir Bolocan, o bună parte dintre cazuri s-au înregistrat în rândul minorilor. Am încercat să aflăm care-i situația pe țară, dar responsabili de la ANSP ne-au spus că vor avea datele după data de 15 ianuarie.

Autoritățile municipale din Sănătate au declarat că, din totalul cazurilor, peste 63% sunt în rândul copiilor.

VLADIMIR BOLOCAN, șef adj. al Direcției Asistență Medicală și Socială: „Aceasta este o povară pe instituțiile cu profil pediatric din municipiul Chișinău, dar pentru moment ne descurcăm cu acest volum de lucru”.

Peste 120 de solicitări la pediatru sunt înregistrate în fiecare zi și la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii ”Valentin Ignatenco”, în timp ce săptămâna trecută se înregistrau câte 70.

LILIA CHIOSEA, medic pediatru-pneumolog: „La noi în ultimul timp într-adevăr a crescut numărul pneumoniilor. Copii prezintă o accelerare de respirație. Apare o dispnee, apare febra, copii devin mai galeși, mai apatici, nu doresc să mănânce și tusea desigur. La moment, deci, ne străduim să facem față fluxului de pacienți. Deci, ne străduim să asigurăm asistența medicală calitativă tuturor copiilor care se adresează. Evident că nu toți copii se adresează, o mare parte pleacă în condiții de domiciliu”.

Lilia Chiosea a mai menționat că și în anii precedenți, în perioada rece, numărul copiilor care sufereau din cauza virozelor sau bacteriilor era la fel de mare. Medicul afirmă că tratamentul poate fi făcut atât la domiciliu, cât și în spital, în funcție de severitatea cazului.

LILIA CHISNEA, medic pediatru-pneumolog: „Fiecare copil este examinat, evaluat individual. Și de aceea în dependență de clinica pacientului și examinările paraclinice se indică tratamentul. Dacă copilul are insuficiență respiratorie, deci se merge pe etape, pe simptome și de asemenea și sigur dacă este necesar în pneumonie neapărat primește și antibiotic dacă copilul are toate indicațiile pentru a primi antibiotic”.

În secția Pediatrie 3 din cadrul spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” am întâlnit mai multe mămici care își au copii internați cu pneumonie.

GALINA BRÎNZĂ, bunică: ” – Am fost internați ieri, cu tuse acută și au depistat că are pneumonie bilaterală.

– De când a început băiețelul să tușească? -Tusea este de aproape două luni și a primit diferiți antibiotici, dar nu trecea și am hotărât să ne adresăm la spital”.

„Ne-am internat vineri seara cu pneumonie bilaterală, dar tusea s-a manifestat cu două săptămâni în urmă. Ne-am adresat la medicul de familie, la pediatru. De la început, era vizoră, după s-a transmis în bronșită. Am dat analizele, erau foarte rele și am ajuns în spital”.

Am încercat să aflăm care este situația pe țară ce ține de cazurile de pneumonie, însă purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Olesea Croitor ne-a spus că va avea date după 15 ianuarie. Pneumonia este o infecție care apare la nivelul plămânilor și a țesutului din jurul acestora. Infecția poate afecta un singur plămân sau pe ambii. Ca urmare a inflamației, alveolele se umplu cu lichid sau puroi, ceea ce face ca bolnavul sa respire cu dificultate. Medicii recomandă în această perioadă evitarea locurilor aglomerate, aerisirea încăperilor, hidratarea copiilor și respectarea cu strictețe a igienei mâinilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE