10.5 C
Chișinău

„Sunt foarte bucuroasă că nu uitați de pensionari”. În pofida tuturor blocajelor, vârstnicii din Găgăuzia au primit suplimente în valoare de o mie de lei, ajutor anunțat anterior de bașcanul Evghenia Guțul și Ilan Șor | VIDEO

Deși anterior, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat blocarea fondurilor, care, potrivit acesteia, erau destinate unor suplimente de câte 1000 de lei la pensie, după cum a declarat pe social media Ilan Șor, cel care a anunțat, la sfârșitul lunii decembrie, acest proiect, mulți bătrâni din autonomie au primit banii. Am decis să aflăm dacă într-adevăr este așa.

Așa cum a declarat anterior, bașcanul autonomiei Evghenia Guțul, la adaosul la pensie au putut pretinde toți vârstnicii care au pensia mai mică de 3000 de lei.

Informația ne-a fost confirmată și de consilierul său, Iurie Cuznețov.

IURIE CUZNEȚOV consilierul bașcanului: „Prima etapă a fost lansată pentru pensionarii care primesc lunar până în 3000 de lei. Aici intră în jur de 17 mii de persoane din aproape 21 de mii. Din păcate, nu vă putem furniza date, deoarece sunt informații confidențiale, dar vă asigur că acești vârstnici pot fi găsiți la poștă, în stradă sau prin curți, deoarece în acest număr sunt incluși aproape toți pensionarii autonomiei. Din câte știu, din cei care au pensia mai mică decât trei mii de lei practici toți au primit deja ajutorul”.

Printre persoanele cu care ma stat de vorbă pe străzile din Comrat și Ceadîr-Lunga, într-adevăr, erau nu puțini care deja au beneficiat de ajutorul de o mie de lei.

„Am primit o mie de lei. Sunt foarte mulțumită, bucuroasă. Să de domnul să nu ne uite de noi și de acum încolo. Sunt foarte bucuroasă că nu uitați de pensionari. Mulțumesc foarte mult acestei echipe. Cine este acolo șeful, nu știu, dar multe auzim și suntem foarte bucuroși”.

„Sunt foarte necesari acești bani. Mi-au venit trei mii de lei doar pentru servicii, dar toată pensia e de 2600 de lei. Sigur că sunt necesar. Și să mâncăm vrem, dar nu avem ce”.

ANA, locuitoare, Ceadîr-Lunga: „Continui să lucrez pentru că pensia nu-mi ajunge. Dar, am primit câte o mie de lei. Un mare mulțumesc!”.

Majoritatea pensionarilor cu care au vorbit ne-au mărturisit că cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe medicamente.

„Ne-a ajutat. Îi mulțumim. I-am dat a cești bani feciorului meu ca să se trateze.
– Câți bani ați cheltuit pentru lemne?
– 2900.
-Dar ce pensie aveți?
– 2600”.

Unele dintre persoanele pe care le-am intervievat ne-au invitat în casă ca să ne povestească despre viața pe care o au și să ne spună de ce suplimentul la pensie este important pentru ele.

Printre acești oameni s-a numărat și mătușa Maria, care stă de una singură, iar pensia este unica sursă de venit. În aceste condiții, femeia spune că trebuie să economisească la tot pasul.

MARIA, locuitoare, Ceadîr-Lunga: „Suntem foarte recunoscători. Nu o spun doar eu, ci toată strada nostră. Televizorul nu-mi lucrează, aș vrea să pot să-l repar, dar pentru asta trebuie să economiesc”.

Suplimentul de 1000 de lei l-a primit și mătușa Vasilisa. Ne povestește că și-a pierdut fiica în urmă cu 13 ani, din cauza unei boli incurabile, iar băiatul, singurul copil rămas în viață, este cu nevoi speciale. Prea mică e pensia, se plânge bătrâna care ne mai spune că a dat ultimii bani pe lemne de foc ca să nu înghețe de frig, iar de mâncare, nu i-a mai rămas nimic.

VASILISA locuitoare or. Ceadîr Lunga: „Mi-am pregătiti un terci. Am împrumutat de la o femeie 200 de lei și am luat un sac de cartofi. În data de 2, când o să primesc pensia, îi întorc.
– Ce pensie aveți?
– 2.600 de lei.
– Au venit la dumneavoastră persoane care vau adus bani de la Ilan Șor bani, supliment financiar?
– Da, mi-au dat un ajutor, mulțumesc. Acești bani i-am dat nepotului, ca să se ducă la tratament”.

Oamenii cu care am stat de vorbă ne-au spus că banii le-au fost aduși acasă.

Faptul că cei care au cerut ajutorul l-au primit în numerar a fost confirmat pe rețele de socializare chiar de Ilan Șor. El a declarat anterior că a găsit sponsori pentru oferirea acestui ajutor.

„95% dintre pensionarii din Găgăuzia au primit cei 1000 de lei promiși de noi. Restul 5 la sută vor primi ajutorul în zilele următoare. Reprezentanții noștri au trecut pe la fiecare pensionar și au transmis suportul financiar pentru luna decembrie. Începând cu luna viitoare, pensionarii din Orhei și Taraclia, la fel, vor primi suplimentul de 1000 de lei”, a scris Ilan Șor pe social media.

Pentru a afla care este proveniența banilor și cum au ajuns în țară i-am trimis lui Ilan Șor un mesaj în care i-am adresat respectivele întrebări, iar în răspunsul primit ni s-a spus că banii sunt de la persoane private, susținători de-ai săi, care i-au oferit în semn de solidaritate cu dorința sa de a-i ajuta pe cetățenii țării.

Șor a mai spus că aceste resurse au fost obținute pe cale absolut legală din dividende și alte venituri, cu plata absolut a tuturor impozitelor și retrași în numerar din 2015 până în 2020.

Potrivit lui Șor, încă aproximativ un miliard de lei va fi alocat pentru pensii, compensații și alte plăți.

Amintim că, Ilan Șor a anunțat anterior că din octombrie, toți vârstnicii cu alocații mai mici de 3000 de lei, din raionul Orhei, orașul Taraclia și Găgăuzia, acolo unde administrațiile locale sunt conduse de reprezentanții echipei ale, vor primi un adaos la pensie în sumă de 1000 de lei.

Mai târziu, bașcanul Găgăuziei anunța că 15 milioane de lei, destinați plății lunare suplimentare pentru pensionarii din Găgăuzia au fost blocați în conturi de autoritățile centrale. Tot atunci, guvernatorul regiunii spunea că ajutorul trebuia să-l primească peste 18 mii de pensionari din Găgăuzia. Contul a fost deschis în conformitate cu Hotărârea Comitetului Executiv „Cu privire la sprijinul financiar pentru anumite categorii de pensionari din Găgăuzia” din 6 octombrie.

Comentând declarațiile bașcanului, purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas a declarat atunci pentru presă că ”aceștia sunt bani ilegali, proveniți de la un grup criminal organizat”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a scris pe canalul său de Telegram că ”Banii furați de la cetățenii țării noastre vor fi sechestrați și utilizați tot pentru cetățeni, fără a alimenta ambițiile politice ale unor grupări criminale”.

Vodă nu a oferit nicio explicație în mesajul său cu privire la motivul pentru care numește acești bani furați.

Administrația prezidențială și reprezentanții Ministerului Finanțelor nu au comentat acuzațiile de atunci ale bașcanului.

În luna octombrie a anului trecut, TV8 a scris că resursele pentru plata ajutorului la pensie au venit de la un cetățean al Federației Ruse, care a trăit câțiva ani în Israel. După asta, Ilan Șor a declarat din nou că banii sunt alocați de sponsori pe care el a reușit să-i găsească și că toate resursele sunt absolut legale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE