27.2 C
Chișinău

Extinderea facilităților tratatului Schengen: Și moldovenii cu cetățenia română vor beneficia de o parte a facilităților la hotarele aeriene și maritime | VIDEO

Începând cu luna martie 2024, moldovenii care dețin și cetățenia română vor putea beneficia și ei de o parte din facilitățile Tratatului Schengen care le permite trecerea fără controale a hotarelor aeriene și maritime ale României.

Aceasta după ce, la sfârșitul anului trecut, Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria prin care se ridică granițele aeriene și maritime.

Potrivit documentului, în cursul anului 2024, „Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”, transmite IPN. La modul practic, „Schengen Air” înseamnă că, în viitor, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele străine.

Ca de obicei, pașaportul va fi verificat la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul suplimentar al Poliției austriece și al celei române sau bulgare. Tratatul Schengen prevede ridicarea controalelor la frontierele dintre statele membre, care acoperă în prezent 4,3 milioane de kilometri pătrați și 423 de milioane de cetățeni din 27 de țări europene.

Conform unor date, circa un milion de moldoveni se află peste hotare, în special în spațiul Schenghen, majoritatea deținând și cetățenia României.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE