Serviciile medicale ar urma să se scumpească anul acesta. Asta dacă proiectul de hotărâre al Ministerului Sănătății, publicat pentru consultări publice, și care prevede majorarea va fi aprobat de Guvern. În unele cazuri, este vorba de o creștere de aproximativ 91 de ori, iar polița de asigurare medicală acoperă doar parțial aceste servicii. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco menționează că o bună parte a tarifelor nu au fost revizuite din 2011
Potrivit proiectului, unele intervenții vor ajunge să coste de 91 de ori mai mult, vorbim aici de înlăturarea dislocației de pseudofac care costă 211 lei, dar ar putea ajunge la 19212 lei.
Înlăturarea corpurilor străine intraoculare costa 547 lei, dar ar putea ajunge la 25 746,0 lei.
Consultația medicului specialist/medicului medicină de familie costă 90 lei, dar ar putea ajunge la 200 lei.
Consultația primară a medicului stomatolog costă 107 lei, dar ar putea ajunge la 368 lei.
Acordarea asistenței medicale la domiciliu, fără costul transportului, costă 120 lei, dar ar putea ajunge la 370 lei.
Rezonanța magnetică nucleară care acum costă 1400 de lei ar putea fi de 2344 lei.
Analiza generală a urinei costă 44 lei, dar ar putea ajunge la 56 lei.
Costul unei zile de internare în spital, fără costul investigațiilor paraclinice, intervențiilor chirurgicale, alimentație și medicamente costă 209 lei, dar ar putea ajunge la 576 lei.
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a explicat solicitarea de majorare a prețruilor pentru serviciile medicale prin faptul că cifrele nu au fost modificate de 13 ani.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „În primul rând, majoritatea tarifelor la serviciile medicale nu au fost majorate din 2011. În 2011 când au fost aprobate prin hotărârea de guvern practic nici nu au fost majoritatea din ele recalculate, dar a fost utilizată baza de calcul care a fost aprobată printr-un ordin al Ministerului Sănătății încă în 2002. Deci, unele tarife au calcule care au stat la baza anului 2002”.
Ala Nemerenco mai precizează că recalcularea tarifelor serviciilor medicale este cauzată de majorarea salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice, dar şi majorării multiple a prețurilor consumabilelor, precum și a cheltuielilor de întreținere.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „Fiecare știe ce înseamnă adenotomie sau amigdalectomia, fiindcă în copilărie foarte des sunt înlăturate amigdalele. Deci, mulți dintre dumneavoastră ați trecut prin așa operație. Deci, la momentul de față această operație costă 70 de lei. Deci, în varianta nouă ea va costa 1124. Deci, vă dați seama într-o operație intră anestezie, dispozitive medicale, consumabile, medicamente, munca personalului medical”.
I-am întrebat pe oameni pe care i-am întâlnit în stradă ce cred despre majorări și iată ce ne-au răspuns.
„Trebuie să lucrezi numai ca să achiți și așa o grămadă bani plătești și nici folos. Te duci și trebuie să stai în rând cu lunile”.
„Pensia noastră e 2600 și ce facem noi. Uitați-vă, acum am luat de 300 și ceva medicamente și eu mai am medici și ei tot o să-mi dea ceva medicamente să cumpăr și pe ce să le cumpăr”.
„Luna asta am dat numai 2200 lei doar pe medicamente, vă închipuiți… Așa că, e greu. Eu înțeleg că trebuie să ridice, că nu se acoperă, totul înțeleg, dar ar trebui să fie în ansamblu, dar așa, dacă n-am de unde, ce să fac?”.
„Medicamentele îs foarte scumpe, asta toți știu. Ceea ce ei dau pe poliță acolo e tare mic procentul la pensionari”.
Anul acesta, Polița de asigurare medicală s-a scumpit de trei ori și costă 12.636 de lei. Cei care o vor procura în primele trei luni ale anului vor avea facilități la plata primei. Angajații vor contribui în continuare cu 9% din salariu pentru asigurarea medicală.