Deficitul în bugetul pensiilor în 2024 este de circa 30%. Despre asta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova. Potrivit lui, Guvernul urmează să acopere lipsa banilor.
Alexei Buzu a declarat că deficitul în bugetul pensiilor se formează din cauza încasărilor mici, fără să numească cifre concrete.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Când ne referim la sustenabilitatea sistemului de pensii, ne referim la faptul că încasările pe care le avem la capitolul pensii în bugetul de asigurări sociale, nu sunt suficiente pentru a achita pensiile la valoarea la care sunt în prezent. Deci în fiecare an, inclusiv pentru anul 2024, Guvernul din bugetul de stat va acoperi acest deficit de aproximativ 30%, aproximativ 6,3 miliarde de lei vor fi achitați din bugetul de stat pentru a acoperi acest deficit”.
Potrivit ministrului, chiar dacă deficitul în sistemul de pensii e de peste 6 miliarde nu există riscul de colaps.
El a mai spus că situația creată este cauzată de lipsa forței de lucru și a muncii la negru.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Avem o parte destul de semnificativă a persoanelor care muncesc la negru. Problemele legate de sistemul de pensii trebuie să le rezolvăm prin a încuraja cetățenii să muncească, să-și găsească un loc de muncă mai productiv, să-și dezvolte abilitățile, pentru că dacă dezvolți abilitățile poți solicita un salariu mai bun și o remunerare mai bună”.
Anul curent, deficitul în bugetul pensiilor a fost de 32%, ceea ce constituie aproximativ 6,7 miliarde de lei.
În Moldova, unde vârsta de pensionare e de 60 de ani și 6 luni pentru femei și de 63 de ani pentru bărbați, există 675 de mii de pensionari. Alocația minimă pentru aceștia este de aproximativ 2620 de lei.
Din 1 aprilie curent, pensiile au fost indexate cu 15 la sută şi nu cum prevede legea, la nivelul inflației din anul trecut care a fost de 30%.