21.6 C
Chișinău

Primăriile din țară vor fi obligate să asigure sisteme de colectare separată a gunoiului. Autoritățile locale vor trebui să pună în aplicare noile prevederi până în 2025 | VIDEO

Primăriile vor fi obligate să asigure sisteme de colectare separată a gunoiului, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă. Autoritățile locale vor trebui să pună în aplicare noile prevederi până în 2025.

Prevederea se conține într-un proiect de lege al Ministerului Mediului, votat de Parlament în primă lectură.

Documentul propune revizuirea normei privind autorizarea activității de gestionare a deșeurilor, inclusiv prin eliberarea autorizațiilor de mediu, contra cost, precum și stabilirea pentru sistemele colective a cerințelor pentru organizarea gestiunii colective a deșeurilor de ambalaje.

Adițional, în proiect sunt incluse prevederi noi ce stabilesc activitatea de comercializare și intermediere a activităților de tratare a deșeurilor în vederea asigurării trasabilității operațiunilor de gestionare a deșeurilor, astfel se intenționează prevenirea formării de stocuri de deșeuri abandonate sau gestionate neadecvat.

Noile reglementări se referă și la cerințele pentru instalațiile autorizate în colectarea, stocarea, valorificarea și eliminarea deșeurilor și stabilesc responsabilitățile subiecților implicați în gestionarea deșeurilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE