1.2 C
Chișinău

Mai ieftin cu 450 de dolari: Vadim Ceban a spus cât va costa gazul pentru Moldova în ianuarie și dacă vor fi afectate tarifele pentru consumatori | VIDEO

Gazprom reduce prețul de vânzare al gazelor naturale. Din luna ianuarie, gigantul rus va livra metan Republicii Moldova la un preț de 380 de dolari pentru mia de metri cubi, față de 831 dolari cât este în decembrie. Tot volumul de gaz va fi livrat regiunii din stânga Nistrului, deoarece autoritățile de la Chișinău au renunțat la gazul rusesc. Declarația a fost făcută pentru postul nostru de televiziune de către șeful de la Moldova gaz, Vadim Ceban.

Potrivit lui Vadim Ceban, conform contractului semnat cu Gazprom, în fiecare trimestru se schimbă formula de calcul, și, respectiv, se schimbă și prețul de referință.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz: „Acest preț are la bază contractele bursiere. Anul acesta, cotațiile bursiere au scăzut și acest lucru s-a reflectat asupra prețului. Fiecare trimestru se calculează reieșind din formula – pentru ianuarie 70%, având în vedere cotațiile petroliere și 30% cotațiile bursiere. După prognoza noastră, pentru ianuarie, prețul va fi în jur de 380 de dolari, asta conform formulei cafe a fost agreată în contract cu Gazprom”.

Deși noul preț este cu mai mic decât cel oferit de compania de stat „Energocom”, de 550 USD, întregul volum de gaze de la Gazprom va fi oferit regiunii transnistrene.

VADIM CEBAN, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz: „Toată cantitatea de gaze se direcționează către Tiraspol Transgaz. Pentru malul drept al Nistrului, Moldovagaz cumpără gaz de la Energocom. Aici trebuie de remarcat că chiar dacă avem așa preț de la Gazprom, volumele nu sunt suficiente pentru a satisface consumul pentru ambele maluri. De aceea, este aprobată hotărârea CSE că cantitatea care vine de la Gazprom se direcționează către Tiraspol Transgaz, care furnizează gaze către centrala de la Cuciurgan, care livrează energie electrică pentru malul drept”.

Menționăm că, prin decizia aprobată de Comisiei pentru Situații Excepționale, SA „Energocom” urmează să încheie până în 29 decembrie, contracte de procurare a energiei electrice şi pentru livrarea gazelor naturale pentru perioada ianuarie – aprilie 2024.

„Prețul de vânzare/cumpărare a gazelor va fi egal cu 550 EUR/1000 m³. Ulterior prin decizia organelor corporative ale SA „Energocom” prețul gazelor naturale poate fi micşorat”, se arată în decizia publicată.

În iarna curentă prețul la gaze pentru consumatorii casnici nu se va micșora, precizează compania de stat „Energocom”.

Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

În prezent, tariful pentru consumatorii casnici este de 18,06 lei pentru metrul cub.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE