21.6 C
Chișinău

Întâi a fost anulat, apoi s-a revenit la el: Deputații PAS au votat în favoarea modificării Codului electoral pentru a permite desfășurarea simultană a alegerilor prezidențiale și a referendumului | VIDEO

Codul electoral a fost modificat din nou. Referendumul republican va putea fi organizat concomitent cu alegerile parlamentare, prezidențiale și locale. Deputații PAS au votat proiectul în două lecturi. Menţionăm că în 2018, la inițiativa PDM, s-a făcut deja o modificare a Codului Electoral pentru a permite organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile. Dar când a venit la putere, PAS a amânat această prevedere. În ajun, oficialii anunțau despre revenirea la prevederile vechi ale Codului Electoral, pentru ca plebiscitul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și prezidențialele, să se desfășoare în aceeași zi.

Miercuri, în platoul Jurnal TV, deputatul PAS Mihai Popşoi a declarat că Parlamentul va reveni la prevederile vechi ale Codului Electoral, pentru a crea condiții ca alegerile prezidențiale și referendumul cu privire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană să se desfășoare simultan.

MIHAI POPŞOI, deputatul PAS: „Vom reveni la prevederile vechi ale Codului şi vom crea condiţii pentru ca un referendum naţional, constituţional să poată avea loc în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale sau, eventual, alte alegeri”.

Mihai Popşoi a amintit despre cererea opoziţiei ca poporul să se expună cu privire la parcursul european al ţării.

MIHAI POPŞOI, deputatul PAS: „Opoziţia mereu a zis că-şi doresc un referendum. Iată acum avem posibilitatea, într-un mod democratic, să vedem cine este de partea păcii, a dezvoltării, a bunăstării, a legii, şi cine este de partea războiului, de partea distrugerii, de partea calvarului economic”.

Iar președintele Parlamentului Igor Grosu s-a arătat convins că plebiscitul va pune punct speculațiilor legate de aderarea Moldovei la UE.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Dar cred că acest exercițiu, într-adevăr, va pune punct pe aceste speculații: că vor moldovenii în Uniunea Europeană, că nu vor. Eu am intima mea convingere că moldovenii își doresc să fie parte a acestei familii, familiei Uniunii Europene, al unui spațiu al păcii, în primul rând, al unui spațiu unde oamenii sunt respectați, viața umană este respectată și, desigur, este un spațiu al bunăstării”.

La rândul ei, președintele Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru portalul român veridica.ro, publicat miercuri, că referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova va fi organizat pe teritoriul întregii țări, cu excepţia regiunii transnistrene, pentru că aceasta nu este controlată de organele constituționale.

Dar cetățenii de pe malul stâng al Nistrului pot veni să voteze în secțiile de pe malul drept, ca la scrutinele electorale, a adăugat şefa statului.

Amintim că, în data de 24 decembrie, Maia Sandu a anunțat că intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte. Tot atunci, ea a cerut Parlamentului să organizeze în toamna viitoare un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Două zile mai târziu deputatul PAS, Veronica Roșca a înregistrat un amendament la Codul Electoral pentru a oferi posibilitatea organizării plebiscitului în aceeași zi cu scrutinul.

O altă modificare propusă la Codul Electoral e ca alegerea președintelui țării să aibă loc cu cel mult 90 de zile până la expirare mandatului, și nu cu 60 de zile, cum e acum prevăzut de lege. Inițiativa partidului de guvernământ vine după ce marți, secretarul Comisiei Electorale Centrale Alexandru Berlinschi a declarat că referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE, despre care a vorbit Maia Sandu, nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Potrivit acestuia, orice plebiscit poate fi desfăşurat cu 60 de zile înainte sau după un scrutin, iar CEC va începe procesul de organizare a referendumului după ce legislativul va adopta o hotărâre în acest sens.

Menţionăm că proiectul PAS de modificare a Codului electoral pentru a oferi posibilitatea organizării referendumului în aceiași zi cu scrutinul prezidențial sau parlamentar, este similar cu proiectul de lege al fostului deputat PDM, Sergiu Sîrbu, din 2014. în 2018, la inițiativa PDM, a fost făcută o modificare a codului electoral, permițând organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile. Acest lucru a fost făcut pentru a organiza un referendum pe problema reducerii numărului de deputați de la 101 la 51.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE