18.3 C
Chișinău

N-au dus cont de doleanțele angajaților, cât și de protestele organizate: Guvernul PAS a votat pentru comasarea spitalului „Toma Ciorbă” cu Spitalul Dermatologie | VIDEO

Guvernul a votat proiectul de hotărâre care prevede comasarea spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile. Premierul Dorin Recean i-a mulțumit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, pentru că face ceea ce trebuie pentru cetățeni. Hotărârea a fost aprobată chiar dacă în ultimele săptămâni sindicatele și angajații celor două instituții și-au arătat dezacordul printr-o declarație comună și prin mai multe proteste.

Potrivit proiectului de hotărâre, „instituția medico-sanitară publică Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” se reorganizează prin fuziunea Instituției medico-sanitare publice Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, iar drepturile şi obligaţiile persoanei juridice absorbite trec integral la persoana juridică absorbantă, inclusiv drepturile și obligațiile care țin de gestiunea patrimoniului”.

Astfel, tot colectivul și pacienții Spitalului „Toma Ciorbă” urmează să treacă în gestiunea instituției medicale din localitatea Codru.

Potrivit ministrului Sănătăţii, cele două spitale nu corespund standardelor iar, prin fuziunea lor se urmăreşte îmbunătăţirea calității serviciilor. Nemerenco a mai declarat că restructurarea este esențială, având în vedere experiența pandemică prin care am trecut.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „Țara nu-și poate permite să dispună de un spital de boli infecțioase la nivel republican care să nu aibă secție de terapie intensivă și în perioada pandemică, absolut toți pacienții au trebuit să fie transferați către alte spitale, să nu aibă o secție de pediatrie, să nu aibă un laborator modern și multe alte structuri. Riscul pericolului unor noi pandemii rămâne eminent la nivel global, așa că trebuie să construim un sistem de sănătate care să fie pregătit”.

Potrivit ministrului, personalul angajat în ambele instituții se va regăsi în noua structură.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „Personalul angajat se va regăsi absolut tot în noua structură și nu îi paște niciun pericol. Din contra, aceasta este unica posibilitate de a gestiona corect noua instituție fondată pentru ca pacientul să poată utiliza servicii de înaltă calitate”.

DORIN RECEAN, premier: „Vă mulțumesc că faceți ceea ce trebuie pentru cetățeni, pentru pacienți mai degrabă decât pentru administratori și așa mai departe”.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a dat asigurări că nu există intenția de a demola clădirea spitalului Toma Ciorbă, așa cum se vehiculează în spațiul public.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Păstrarea patrimoniului construit în centrul Chișinăului, nucleul istoric, ține de competența și responsabilitatea Ministerului Culturii și toate zvonurile legate de acest proiect, în vederea demolării clădirilor spitalului „Toma Ciorbă” sunt zvonuri neîntemeiate, menite doar să combată reforma propusă de doamna Nemerenco. Ministerul Culturii și Consiliul Național al Monumentelor Istorice este cu ochii pe aceste clădiri și împreună vom asigura păstrarea patrimoniului construit în R. Moldova”.

Am încercat să aflăm poziția celor două instituții în urma hotărârii aprobate de Guvern.

Reprezentanții Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile ne-au spus că administrația e în ședință, iar cei de la Toma Ciorbă regretă că reprezentanții puterii nu au ținut cont de poziția lor.

MARIANA AVRICENCO, șefa Secției nr.2, Spitalul ,,Toma Ciorbă”: „Nu suntem de acord. Nu știu ce să vă spun. Mâine vom discuta cu colectivul și vom decide ce vom face în continuare, dar nu cred că ne vom putea opune prea tare acestei decizii. Noi am adus argumente de ce nu suntem de acord și în proteste, și în scrisori, și în sesizări, dar nu am fost auziți”.

Anterior, angajații celor două instituții au protestat împotriva acestei inițiative, afirmând că guvernarea ar vrea să lichideze aceste spitale, lucru negat de autorități. Ei au cerut întrevederi cu premierul, dar potrivit lui Daniel Vodă, Dorin Recean nu a avut pe agendă asemenea discuții.

Menționăm că, în urma reorganizării, în termen de 15 zile, va fi instituită o comisie de transmitere a bunurilor, iar acțiunea se va desfășura în termen de 30 de zile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE