18.3 C
Chișinău

Imposibilul devine posibil, cu mâna PAS. Alegerile prezidențiale de anul viitor ar putea fi organizate în aceeași zi cu referendumul privind aderarea Moldovei la UE | VIDEO

În ziua alegerilor prezidențiale de anul viitor ar putea avea loc și referendumul privind aderarea Moldovei la UE. Deputatul PAS, Veronica Roșca a înregistrat un amendament la Codul Electoral pentru a oferi posibilitatea organizării plebiscitului în aceeași zi cu scrutinul.

O altă modificare propusă la Codul Electoral e ca alegerea președintelui țării să aibă loc cu cel mult 90 de zile până la expirare mandatului, și nu cu 60 de zile, cum e acum prevăzut de lege.

Inițiativa partidului de guvernare vine după ce marți, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi a declarat că referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE, despre care a vorbit Maia Sandu, nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Potrivit acestuia, orice plebiscit poate fi organizat cu 60 de zile înainte sau după un scrutin, iar CEC va începe procesul de organizare a referendumului după ce legislativul va adopta o hotărâre în acest sens.

În data de 24 decembrie, Maia Sandu a anunțat că intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte. Tot atunci, ea a cerut Parlamentului să organizeze în toamna viitoare un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE