4.4 C
Chișinău

Directorul Nordgaz Furnizare acuză ANRE că ar fi comis mai multe abateri grave, care au dus la suspendarea licenței companiei: „Nu este echitabil și nu este legal să pui pierderile companiei tale pe seama furnizorului final” | VIDEO

Nordgaz Furnizare consideră ilegală decizia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică de suspendare a licenţei de livrare a gazelor naturale. Potrivit reprezentanților companiei, hotărârea ANRE încalcă mai multe legi și acte normative. În acest sens, Nordgaz Furnizare s-a adresat atât la instanțele moldovenești, cât și cele internaționale, precum și la Comunitatea Energetică a UE.

Directorul Nordgaz FURNIZARE Alexandru Grosu a declarat că ANRE a comis mai multe abateri grave în organizarea și desfășurarea ședinței instituţiei din 22 decembrie, la care a fost luată decizia în privința companiei.

ALEXANDRU GROSU, reprezentantul companiei „NORDGAZ FURNIZARE”: „Şedința din 22 decembrie care a fost la ora 15:30, este o şedinţă ordinară, care nu a fost comunicată nimănui, nici prin publicarea pe site-ul ANRE, nici prin alte metode de informare”.

Din această cauză, potrivit lui Grosu, compania nu s-a pregătit deloc pentru ședință și nu a elaborat poziția și argumentele sale.

De asemenea, susține Grosu, examinarea chestiunii privind suspendarea licenței a fost inițiată în baza notei informative transmise de Vestmoldtransgaz către ANRE. Dar reprezentanții Nordgaz nu au avut posibilitatea să facă cunoştinţă cu acest document până la şedinţă.

ALEXANDRU GROSU, reprezentantul companiei „NORDGAZ FURNIZARE”: „Până în prezent, faţă de dvs, faţă de voi toţi, comunic şi declar că această notă nu am văzut-o în ochi până în ziua de azi. Prin toate aceste fapte, sută la sută, chiar şi din punct de vedere procesual, această hotărâre urmează a fi anulată. Nu este echitabil și nu este legal să pui pierderile companiei tale pe seama furnizorului final”.

Totodată, după cum a remarcat Grosu, suma „prejudiciului” care ar fi fost cauzat de Nordgaz pentru că nu a livrat 19 metri cubi de gaz, a constituit mai puțin de 300 de lei. În opinia sa, paguba nu este proporţională cu măsurile aplicate de ANRE și anume suspendarea licenței de furnizare a gazelor naturale.

În acest sens, compania s-a adresat atât în instanțele moldovenești, cât și cele internaționale, precum și la Comunitatea Energetică a UE.

ALEXANDRU GROSU, reprezentantul companiei „NORDGAZ FURNIZARE”: „În afară de plângerile care au fost depuse la ANRE, la organul național, noi ne-am adresat cu 3 plângeri la Comunitatea Europeană Energetică în care am comunicat în privința la suspendarea licenței, în privința la acele modificări ale legislației care urmează a fi aprobate în legislația RM ce ține de gazele naturale, care nu corespund legislației europene”.

În plus, potrivit lui Grosu, prin decizia sa ANRE și-a depășit atribuțiile funcționale, întrucât, potrivit art. 16 din Legea cu privire la gazele naturale „Licența poate fi suspendată prin hotărâre judecătorească, emisă în conformitate cu legea, la cererea Agenției”.

Există excepții de la această regulă care permit ANRE să suspende licența fără verdictul instanţei, însă cazul NORDGAZ FURNIZARE nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile stabilite. ANRE nu avea dreptul să ia o astfel de decizie, ci să se adreseze la judecătorie, care probabil putea fi mai obiectiv, spune directorul „Nordgaz Furnizare”.

Conducerea „Nordgaz Furnizare” consideră că „are loc o diversiune intenționată și o blocare a activității sale din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale Vestmoldtransgaz și ANRE”.

Am încercat să obținem o reacție de la ANRE și de la Vestmoldtransgaz, dar deocamdată nu am primit un mesaj la solicitarea expediată.

În data de 22 decembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a suspendat licența „Nordgaz Furnizare” S.R.L. pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru un termen de 3 luni. Decizia a fost emisă în baza sesizării din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoltransgaz” care a informat că, deși furnizorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L. încă nu dispune de cantități de gaze injectate sau rezervate în sistemul național al gazelor naturale, acesta a început livrarea neautorizată a gazelor naturale către consumatorii săi, extrăgând volumele din sistemul gazier al Republicii Moldova.

De cealaltă parte, NordGaz Furnizare spune că „inacțiunea VESTMOLDTRANSGAZ a condus la formarea unui dezechilibru în sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova în cantitate de 19 metri cubi de gaze”.

În plus, potrivit comunicatului ANRE, „Nordgaz Furnizare” nu a fost înregistrată, conform prevederilor legale, în registrul special al participanților angro pe piața gazelor naturale și nu a expediat o cerere în acest sens agenției. Nordgaz Furnizare susține, la rândul său, că nu a comercializat gaze pe piața angro a Moldovei. Ea aducea propria resursă în țară, dar a depus totuși pachetul de documente solicitat pentru înregistrarea în acest registru.

Amintim că, Nordgaz Furnizare s-a angajat să livreze gaz consumatorilor cu 10 lei per metru cub.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE