6.2 C
Chișinău

Primăriile vor trebui să achite 1300 de lei la salariu, angajaților din administrațiile locale. Ion Ceban: Vom ataca guvernul în instanţa de judecată | VIDEO

Primăria Chișinău va ataca Guvernul în judecată pentru faptul că anul viitor tot primăriile vor trebui să achite suplimentul de 1300 de lei la salariu angajaților din administrațiile locale, fără ca Executivul să acopere aceste cheltuieli. Despre aceasta a anunțat primarul Capitalei, Ion Ceban. Cabinetul de Miniștri nu a comentat deocamdată declaraţia.

În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei, Primarul General de Chişinău, Ion Ceban, a declarat că cei 1300 de lei lunar, introduşi de Guvern suplimentar pentru angajații administrației publice locale, dar din contul locuitorilor municipiului, au generat pierderi bugetare în valoare de peste 158 de milioane de lei.

ION CEBAN, primarul general al municipiului Chișinău: „Eu am să rog şi blocul juridic al Primăriei municipiului Chişinău să pregătească să atacăm în instanţa de judecată Guvernul, în primul rând, cu acestea 1300 de lei, pentru că asta nu este normal când o asemenea sumă enormă este pusă pe umerii cetăţenilor şi Primăriei, bugetului, fără ca ea să fie acoperită”.

Am încercat să aflăm reacţia Guvernului la declaraţia primarului Ion Ceban, dar purtătorul de cuvânt al Executivului Daniel Vodă nu a răspuns la telefon şi nici la mesajul expediat.

Am sunat şi la directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova Viorel Furdui, care ne-a rugat să revenim, dar ulterior n-a mai răspuns la apel şi SMS.

La sfârșitul anului trecut, parlamentul a susținut inițiativa legislativă a Guvernului de majorare a tuturor salariilor din sectorul public din 1 ianuarie 2023 cu o sumă fixă de 1.300 de lei.

Potrivit ministrului Finanțelor din acea perioadă, Dumitru Budianschi, ideea a fost pecial concepută pentru a proteja angajaţii prost plătiți. Totodată, aceste fonduri pentru administrația publică centrală, ministere, agenții, precum și instituții de învățământ sunt alocate de către Executiv.

În ceea ce privește angajații administrației publice locale și organizațiilor aflate sub jurisdicția autorităților locale, aceste costuri au fost puse în responsabilitatea administrațiilor locale.

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova a declarat atunci că decizia de a majora salariile angajaţilor primăriilor din contul bugetelor locale contravine prevederilor legale naţionale şi internaţionale, că acest lucru nu poate fi realizat în mai multe unităţi administrativ-teritoriale, din cauza lipsei de bani în bugetele locale și a sprijinului financiar din partea Guvernului.

Primarul General al Chișinăului, Ion Ceban, a declarat şi el că Primăria Capitalei nu are bani pentru a acoperi majorarea salariilor angajaţilor din sectorul public cu 1.300 de lei.

În reacție pentru Ziarul de Gardă, Anastasia Taburceanu, purtătorul de cuvânt de atunci al Guvernului a declarat că salarizarea personalului APL ține de competențe proprii.

În politica fiscală sunt prevăzute mai multe măsuri pentru APL care le va permite să genereze venituri proprii mai mari și vor putea salariza personalul”, declara atunci Taburceanu.

După cum a subliniat în iunie, în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Negocieri Colective, președintele Federației Sindicatelor Funcționarilor Publici, Vlad Canţîr, având în vedere că inițiativa majorării salariilor pentru bugetari a venit de la autoritățile centrale, iar pentru a salva situația în raioane, banii pentru plata sumei fixe de 1.300 de lei ar trebui să fie alocați din bugetul de stat, întrucât starea de lucru în teritorii, a spus Canţîr, continuă să se deterioreze.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE