8.3 C
Chișinău

Pacienții de la Spitalul Dermatologie au adresat o scrisoare Alei Nemerenco: Comasarea instituției cu Spitalul ”Toma Ciorbă” ar putea afecta eficiența și continuitatea tratamentului. Ce spune Ministerul Sănătății | VIDEO

Pacienții de la Spitalul Dermatologie au adresat o scrisoare Alei Nemerenco, în care invocă mai multe motive pentru care instituția nu ar trebui să fie comasată cu „Toma Ciorbă”. Semnatarii susțin că, asemenea măsuri ar putea afecta eficiența și continuitatea tratamentului. Ministerul Sănătății acuză medicii că implică pacienții și că nu există nici un motiv pentru a protesta.

Documentul a fost publicat pe canale de Telegram, iar pacienții consideră că dacă se vor comasa cele două instituții medicale, există riscul că să fie diagnosticați greșit sau tratați incorect, deoarece personalul de la spitalul de boli infecțioase ar putea să nu dețină experiența necesară în domeniul dermatovenerologic.

Totodată, pacienții menționează că o bună parte o lor este cu procese cutanate cronice, care necesită tratament staționar repetat și supravegherea a specialiștilor din cadrul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile, unicul de acest profil din țară.

„Comasarea celor doui spitale ar putea afecta negativ continuitatea tratamentului pacienților cu afecțiuni dermatologice și maladii comunicabile. Deoarece bolile dermatovenerologice necesită adesea tratament pe termen lung și gestionarea eficienți a acestora, este crucial ca pacienții să aibă acces la medicii de specialitate pe care ii cunosc deja și care au o înțelegere profundă a evoluției și gestionării afecțiunilor specifice”, se spune în mesaj.

Încă un motiv invocat de pacienți ar fi că după fuziune nu vor exista spații suficiente și adecvate pentru proceduri.

„Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile dispune de o infrastructură modernă și adaptat nevoilor specifice ale pacienților cu afecțiuni dermatologice și maladii comunicabile. Comasarea cu un spital specializat în boli infecțioase ar putea duce la o supraaglomerare a resurselor și la lipsa spațiilor adecvate pentru tratamentul și îngrijirea pacienților cu afecțiuni specifice dermatovenerologice”, afirmă oamenii.

CORINA CALMAȚUI, reporter Canal 5: „Noi am încercat să vorbim personal cu pacienții, dar unul dintre medici, care nu a dorit să se prezinte, ne-a spus că intrarea în instituție este interzisă și că nimeni din pacienți sau angajați, nu va face declarații. Medicul ne-a sugerat să luăm legătura cu directorul spitalului, Alexandru Sofia, dar care pentru moment nu se află în birou, iar contactele ei nu mi s-a oferit”.

Am solicitat și un răspuns de la Ministerul Sănătății. Corina Gamurari, consultat principal la Ministerul Sănătății, ne-a spus că angajații implică pacienții în procesul de fuzionare a spitalului și că oamenii care se tratează acolo nu au nici un motiv să protesteze.

Am încercat să luăm și o reacție de la administrația spitalului la acuzația Ministerului, dar nimeni nu a răspuns la apeluri.

Amintim că, Ministerul Sănătății a supus consultărilor publice, un proiect de hotărâre privind reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, prin fuzionarea lor. Angajații instituților vizate au protestat, cerând ca autoritățile să renunțe la ideea comasării.

Ministerul Sănătății a menționat de câteva ori că nicio instituție nu se închide, angajații vor activa în spațiile de până acum, blocurile și patrimoniul ambelor instituții rămân pe loc, iar comasarea presupune doar management comun adică un singur șef și un singur buget.

Responsabilii spun că astfel se încearcă optimizarea cheltuielilor, deoarece nu sunt bani suficienți pentru a întreține ambele instituții. Potrivit notei informative a proiectului, spitalul din centrul capitalei este foarte vechi, iar asta compromite calitatea actului medical, iar din această cauză instituția riscă să nu fie acreditată.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE