Asociația „Forța Fermierilor” cere o întrevedere urgentă cu noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. Organizația face solicitarea într-o adresare oficială expediată noului șef al BNM. În mesaj se spune că discuțiile sunt necesare în vederea identificării unor soluții pentru agricultorii care nu-și pot achita creditele, pentru că se află în incapacitate de plată.
În adresarea sa către noua conducere a BNM, Forța Fermierilor menționează că, agricultura a fost lovită de mai multe crize și fermierii nu au avut parte de ajutor din partea statului la fel cum afirmă că s-a procedat în alte țări ale Europei de Est. Prin urmare, sute de producători nu pot întoarce ratele pentru împrumuturi, spun ei.
„În 2022-2023, sectorul agrar național a fost grav afectat de multiple crize, generate de război din Ucraina, precum și de calamitățile naturale, perioadă în care practic nu am avut parte de careva acțiuni de ajutor din partea autorităților de stat, spre deosebire de alte țări din Europa de Est. Prin urmare, în prezent sute de fermieri au întârzieri la achitarea creditelor bancare”,se spune în scrisoare.
În continuare, membrii Asociației afirmă că guvernatorul precedent, Octavian Armașu, nu a fost deschis pentru comunicare cu producătorii agricoli.
„Relevăm și o lipsă de comunicare din partea predecesorului dumneavoastră, care a refuzat să poarte un dialog pe marginea soluțiilor pentru agricultori, care se află în dificultate de plată față de sistemul bancar. Remarcăm că în anul 2020, în situația mai puțin gravă, BNM a fost mult mai receptiv și a acceptat atenuarea exigențelor în procesul de creditare pentru producătorii agricoli și a permis băncilor să nu catalogheze creditele restructurate ca neperformante. În acest context, dorim să atragem atenția că în tot portofoliul de creditare, agricultura reprezintă doar circa 5%”, se mai arată în solicitare.
În context, „Forța Fermierilor” solicită o întâlnire urgentă cu guvernatorul, la care să identifice o soluție promptă, în competențele BNM, pentru agricultorii aflați în incapacitate de plată”.
Am trimis un mesaj electonic la adresa BNM, cu solicitarea de a ni se comunica dacă adreasarea fermierilor a ajuns la BBM, dacă guvernatorul Anca Dragu a luat act de doleanța agricultorilor, și dacă da, când aceștia din urmă vor primi un răspuns. Dar, la momentul editării subiectului, încă nu primisem un răspuns.
Solicitat de noi pentru o reacție, la afirmația fermierilor că nu a fost deschis pentru comunicare, fostul guvernator BNM, Octavian Armașu ne-a scris într-un mesaj că, citez:
„Din partea BNM la întrevederile cu fermierii a participat de mai multe ori Dl Viceguvernator Constantin Schendra. Instituția întotdeauna a fost deschisă pentru discuții”.
La data de 31 octombrie 2023, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a constituit 5.3 miliarde lei, fiind finanțate peste 5 260 de companii agricole și fermieri. Pe parcursul lunii noiembrie și decembrie curent se observă o ușoară tendință de diminuare a capacității de plată în cazul unor debitori din domeniul agricol. Datele au fost comunicate recent de reprezentanții Asociației Băncilor din Moldova, care susțin că rămân deschiși pentru a acorda suport fermierilor „în contextul actual, în care agricultorii se confruntă cu dificultăți cauzate de conjunctura regională”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Daniela Turculeț nu
a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție la acuzația fermierilor că nu au primit ajutor de la stat, cum s-a întâmplat în cazul altor țări din regine.
Amintim că fermierii au protestat în capitală în perioada 22 noiembrie – 8 decembrie, când și-au retras tehnica agricolă din Piața Marii Adunări Naționale. Printre revendicările agricultorilor se numără introducerea până pe 31 octombrie a unui moratoriu la calcularea penalităților pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 de procente din culturile cerealiere și oleaginoase.
Ministerul Agriculturii a declarat deja că „așa-numitul moratoriu propus de Asociația Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă”. Potrivit ministrului Agriculturii, în prezent, sunt examinate peste 120 de dosare ale fermierilor care sunt în incapacitate de plată a creditelor, iar situația lor este examinată de bănci și alte companii pentru a găsi o soluție de sprijin. Ministerul a mai dat asigurări că primul lot din cele 4000 de tone de motorină donată de România, de care vor beneficia 2 500 de fermieri, urmează să ajungă în curând în țara noastră.
Iar la cel mai recent protest al agricultorilor, autoritățile au declarat că că în ultimul an agricultura a primit subvenții în valoare de un miliard 900 de milioane de lei. Totodată, prima tranșă de 118 milioane de lei din ajutorul alocat de Guvern în sumă de 200 de milioane de lei a ajuns în conturile a 958 de fermieri micro și mici, au anunțat reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.