21.6 C
Chișinău

Deputații opoziției cer investigarea penală a Maiei Sandu după numirea unui cetățean român la BNM, pentru „trădare de patrie”. Batrîncea: „Au fost sfidate proceduri și norme” | VIDEO

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a depus o sesizre la Procuratura Generală în vederea examinării acțiunilor conducerii de vârf a țării sub aspectul întrunirii semnelor de trădare de Patrie și admiterii excesului de putere la desemnarea candidatului la funcția de guvernator al BNM. Reprezentanții instituției ne-au spus că demersul urmează a fi examinată potrivit legii. Cum au reacționat reprezentanții puterii, aflați din subiect.

Potrivit Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cei care au votat pentru demiterea fostului guvernator Octavian Armașu, acțiunile președintelui Maia Sandu și ale președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de numire a unui cetățean român în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, încalcă grav legislația națională, iar acțiunile acestora pot fi calificate drept trădare de Patrie.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: „Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută – înaintarea candidatului din partea României la funcția de guvernator al BNM, noi considerăm că asta este infracțiune, este inacceptabil”.

VLAD BATRÎNCEA, deputat BCS: „Au fost sfidate proceduri, au fost sfidate norme prevăzute în legislația noastră națională. Considerăm că, BNM este o instituție cheie care gestionează rezervele valutare, promovează interesele naționale în politica bancară, în politica financiară, în politica monetară. Este o instituție care trebuie să activeze în strictă conformitate cu legile RM”.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Violina Moraru ne-a spus că instituția a recepționat adresarea Blocului comuniștilor și socialiștilor prin care se solicită verificarea legalității numirii în funcție a actualului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, iar adresarea urmează a fi examinată potrivit legii.

Am solicitat un comentariu de la reperezentanții puterii la acest subiect.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că „trădare de patrie este subjugarea țării timp de ani de zile unui stat agresor, așa cum a făcut inclusiv guvernările lui Dodon și Voronin. Anca Dragu are cetățenia Republicii Moldova și este și cetățeancă română. România este pentru noi un reper în parcursul european, care ne-a ajutat mereu și cu sfaturi, și cu fonduri, și cu susținere imensă la toate nivelurile UE pentru promovarea intereselor Moldovei. Acum, va ajuta Moldova și cu persoane cu o experiență ireproșabilă. În drumul nostru european, învățăm din experiența României. Acceptul dnei Dragu de a veni la conducerea BNM aduce cu sine în Moldova experiența din banca națională a unui stat european și din structurile financiare internaționale”, a precizat Vlas pentru Canal 5.

Am solicitat un comentariu la sesizarea BCS și de la Președinție, dar responsabilii de acolo ne-au spus că nu comentează demersul și declarațiile deputaților. Reprezentanții Parlamentului nu ne-au răspuns deocamdată la solicitare pentru a comenta subiectul.

În data de 21 decembrie, după audierile cu privire la progresele făcute în dosarul „Fraudei bancare”, reprezentanții PAS i-au cerut demisia conducerii BNM. Potrivit partidului de guvernare, guvernatorul Octavian Armașu ar fi „obstrucționat ancheta” în acest dosar. Totodată, deputații au constatat „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul „Frauda Bancară”. Potrivit deputaților PAS, persoanele care apar în dosarul penal despre furtul miliardului au continuat să lucreze la BNM.

În replică, Armașu a declarat că nu are temei pentru ai demite deoarece vinovăția lor între trebuie demonstrată în instanța de judecată.

Fondul Monetar Internațional și-a exprimat îngrijorarea cu privire la demiterea rapidă a guvernatorului.

„Audierile și luarea deciziei au avut loc foarte rapid, ceea ce pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă”, a declarat Svetlana Ţerovici, reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova.

Și membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile, și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la procedura de demitere a Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei de către Parlament. Potrivit acestora, revocarea lui Octavian Armașu este un caz de ingerință politică fără precedent. Reprezentanții puterii au refuzat să comentează declarațiile.

Fostul guvernator al BNM Octavian Armașu a fost revocat cu voturile a 81 de parlamentari PAS și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, după audieri despre „furtul miliardului”.

În locul lui, a doua zi, a fost numită fosta ministră a Finanțelor din România Anca Dragu, care a obținut deja cetățenia statului nostru prin procedură simplificată. Hotărârea a fost votată de 58 de deputați PAS.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE