În jur de 1,2 miliarde de euro este suportul din ultimii doi ani, pe care l-a oferit UE în contextul crizelor prin care a trecut Republica Moldova. Despre asta a anunțat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks în cadrul unui interviu de la TV8.
Potrivit lui Mazeiks, Uniunea Europeană este prezentă în Republica Moldova, literalmente în fiecare sferă de activitate a societății.
JANIS MAZEIKS, șeful Delegației UE în Republica Moldova: Începând de la infrastructură, continuând cu izolarea termică a școlilor și a grădinițelor, îmbunătățirea condițiilor de sanitație în satele și orașele Moldovei, iluminare modernă, suportul oferit pentru a susține media independentă. Bineînțeles, susținere pentru antreprenori, aici vorbim despre femeile antreprenori, antreprenorii tineri. În ultimul timp, am sporit suportul într-un domeniu în care nu am fost activi în trecut. Vorbim aici despre domeniul apărării. În ultimii ani, prezența noastră în acest domeniu se face tot mai simțită. Republica Moldova este a doua țară care primește cel mai mare suport din punct de vedere al apărării și securității, după Ucraina, din partea Uniunii Europene”.
Întrebat câți bani a investit Uniunea Europeană în RM pentru proiecte și reforme, oficialul a spus că este destul de complicat de aflat volumul total de investiții din cauză că o mulțime de proiecte au fost introduse adițional, iar sursele de finanțare au fost diferite.
JANIS MAZEIKS, șeful Delegației UE în Republica Moldova: „De fapt, aceasta este o misiune imposibilă deoarece în fiecare an, uneori în fiecare lună, adăugăm proiecte și finanțări noi, iar unele dintre aceste proiecte sunt susținute local, prin Delegația Uniunii Europene, altele sunt sprijinite și coordonate de la centru, din Bruxelles. Dar există ceva ce putem calcula ușor și asta este totalitatea proiectelor noastre pe parcursul unui an. De obicei, acest sprijin a fost undeva între 40-60 de milioane de euro pe an. Dar, în ultimii ani, acest sprijin sa dublat, mai mult sau mai puțin. Suplimentar, în ultimii doi ani, suportul pe care l-am oferit în contextul multor crize prin care a trecut Republica Moldova a fost aproape de aproape 1, 2 miliarde de euro. Este o sumă fără precedent, de la începuturile cooperării noastre cu Moldova”.
Am încercat să aflăm de la Ministerul Finanțelor dacă acești bani au ajuns pe conturile instituției și pentru ce au fost destinați, dar purtătorul e cuvânt Cristina Nicolau n-ea spus că responsabilii urmează să examineze, iar ulterior va reveni cu un răspuns. Ea a mai menționat că este nevoie de timp pentru examinare.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă nu ne-a răspuns a telefon pentru o reacție la subiect. Anterior, Consiliul European a reafirmat faptul că Uniunea Europeană va continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea și economia țării și pentru a o ajuta pe calea sa către aderarea la UE.