9.4 C
Chișinău

„Astăzi dimineață au fost internat ultimul pacient”. Din cauza numărului prea mare de pacienți infectați cu Covid-19, Spitalul „Toma Ciorbă” nu mai are paturi disponibile | VIDEO

Din cauza numărului prea mare de pacienți infectați cu Covid-19, Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, nu mai are paturi disponibile. Despre asta a anunțat astăzi șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan. În acest context, a fost activată o altă secție pentru bolnavii infectați de coronavirus într-o altă instituție medicală. Specialiștii bat alarma și spun că a crescut semnificativ și numărul cazurilor de viroze și pneumonie, în special în rândul copiilor.

În cadrul ședinței serviciilor primăriei Chișinău, șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială a declarat că Spitalul „Toma Ciorbă” activează la capacități maxime. Potrivit lui, paturile, din cele două secții destinate pacienților bolnavi de COVID 19 sunt toate ocupate.

VLADIMIR BOLOCAN, șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială: „Astăzi dimineață au fost internat ultimul pacient și suntem nevoiți, începând cu astăzi ora 15:00, să activăm secția de COVID 19 din cadrul Spitalului Municipal de Ftiziopneumologie pentru a face față provocărilor. Întrucât, săptămâna trecută s-a atestat o creștere a cazurilor în special a celor de gravitate medie și cazuri grave”.

Mai târziu, responsabilii de la spitalul Municipal de Ftiziopneumologie ne-au spus că în cadrul instituției a fost activată o secție de 50 de paturi pentru bolnavii infectați cu coronavirus, iar deja au și internat primul pacient.

ELENA COJOCARI, medic la biroul de internare: „O doamnă de la Institutul Oncologic, unde a venit pentru a doua cură de chimioterapie și a fost depistată cu Covid pozitiv. S-a dus la Toma Ciorbă, acolo nu au locuri și a venit la noi.
– Ce vârstă are doamna?
– Are 69 de ani. E din 1954”.

Potrivit șefului adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, săptămâna trecută, a fost atestată o creștere a cazurilor de infectare cu coronavirus, în special, de gravitate severă și medie.

De asemenea, potrivit lui, se atestă o creștere destul de mare – în jur de 50% a virozelor în rândurile copiilor, iar numărul pneumoniilor la copii este în creștere cu 18%. În context, Vladimir Bolocan a îndemnat populația să se vaccineze contra gripei.

VLADIMIR BOLOCAN, șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială: „Sunt disponibile vaccinuri antigripale, în municipiul Chișinău. Săptămâna trecută, am obținut și o notă informativă de la Ministerul Sănătății în care suntem informați că, inclusiv în Clinica universitară de asistență medicală primară mai există doze disponibile de vaccinuri și, de asemenea, în toate policlinicile de sector din municipiul Chișinău există stocuri stocuri de vaccin antigripal și îndemnăm oamenii să se vaccineze, mai ales în legătură cu această răspândire a virusului AH5N1”.

Am încercat să aflăm de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică care este situația pe țară în rândul infectărilor cu coronavirus, dar și a îmbolnăvirilor cu gripă și rata vaccinării, dar purtătorul de cuvânt a instituției, Olesea Croitoru, ne-a spus că miercuri va fi publicat un comunicat de presă cu detalii la acest subiect. Potrivit ei, specialiștii ANSP colectează datele din teritorii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE