21.6 C
Chișinău

„Nu are nicio legătura cu muzica și creația”. Interpretului Irakli i s-a interzis intrarea în Moldova. Ce declară despre acest caz agentul artistului, cât și reprezentanți din echipa sa | VIDEO

Celebrului interpret Irakli Pirtskhalava i s-a interzis intrarea în Moldova. Artistul a ajuns în țara noastră sâmbătă seara și urma să susțină în acest wekeend concerte la Orhei și Bălți cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Cel puțin asta a declarat, pentru postul nostru de televiziune, agentul artistului. Poliția de frontieră a anunțat anterior că, Irakli nu a îndeplinit condițiile necesare pentru intrarea în țară. Cum a comentat artistul situația – aflați în reportaj.

Cunoscutul artist de origine georgiană, Irakli, care urma să cânte în acest wekeend pe scena de la OrheiLand și Bălți, alături de mai mulși artiști de la noi, dar și din România a făcut cale întoarsă de la Aeroport.

Artistul susține că nu i-au fost explicate motivele pentru care ia fost interzisă intrarea.

IRAKLI PIRTSKHALAVA, artist: „Eu special am zburat pentru a dărui sărbătoare oamenilor, dar nu s-a întâmplat. Nu are nicio legătura cu muzica și creația. Mi s-a spus că din păcate, de această dată, nu puteți intra și mi s-a spus că decizia nu este pentru totdeauna, dar anume acum. Angajata de la frontieră foarte cald și drăguț și-a cerut scuze, mi-a spus că este fana mea, și ma rugat să nu mă supăr. Zic, nu, eu înțeleg că așa ceva se poate întâmpla, da nu înțeleg motivul, am rugat să-mi fie explicat, dar ea nimic nu mi-a spus, doar că interdicția este pe moment și atât. Eu nimic nu am înțeles”.

Artistul spune că angajații de la frontieră i-au dat să semneze un act, dar nu cunoaște ce era scris în document.

IRAKLI PIRTSKHALAVA, artist: „Mi-au spus că trebuie să semnez, eu le-am spus că eu nimic nu înțeleg ce scrie acolo, dar ei au spus că așa trebuie. Eu am sunat organizatorul, persoana care a luat legătura cu directorul meu și l-am întrebat, eu ce se fac, să semnez, să nu semnez. Ma rugat să aștept poate ceva se rezolvă, eu am rugat angajata de la frontieră să mai aștept, în speranța că se rezolvă ceva, iar peste 10 minute, am fost sunat de organizator și mi s-a spus că din păcate, problema nu poate fi rezolvată și mi-a spus să mă semnez. Eu nu am înțeles nimic, posibil datorez ceva, dar sper că nu…”.

În același timp, interpretul declară că, cu aceleași acte, a fost anterior în RM.

IRAKLI PIRTSKHALAVA, artist: „Eu am rămas surprins, pentru că, data trecută, cu aceleași documente, cu pașaport georgian, eu am cântat în Găgăuzia și totul a fost frumos, dar de această dată, cu aceleași documente, fără nicio explicație, stranie situație…”.

Din echipa lui Irakli a făcut parte și Demur Kuprashvili, care urma să sonorizeze concertul. Acestuia însă i-a fost permisă intrarea în țara noastră.

DEMUR KUPRASHVILI, regizor de sunet: „Lui pur și simplu nu i-au permis la trecerea frontierei. I-a fost interzisă intrarea lui Irakli și chitaristului nostru. Eu am zburat din Georgia, dar ei, dacă nu mă greșesc, din Rusia. Eu am aterizat înaintea lor, eram în hotel când am aflat că nu au fost lăsați să intre în țară”.

Agentul interpretului spune că regretă decizia autorităților, mai ales că aceasta nu a fost argumentată.

IRINA CHEMENCEDJI, agent Irakli în Moldova: „Nu am primit niciun răspuns nici oficial, nici neoficial. Noi am avut precinozate două evenimente cu el în ziua de sâmbătă: OrheiLand și un club din Chișinău, respectiv, nu ne-am îndeplinit obligațiunile nici pentru clubul din oraș, nici pentru OrheiLand. Am avut o discuție și cu Bălțul, dar după ce nu i s-a permis intrarea în țară, au căzut toate”.

Irina Chemencedji a refuzat să ne spună cât au costat serviciile interpretului, dar a menționat că Irakli are prețuri mult mai joase, comparativ cu artiștii de pe piață, cotați la moment.

Irakli deține cetățenie rusă și gerogiană. Am încercat să obținem o reacție de la cele două Ambasade, dar la numerele afișate nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Agentul interpretului ne-a spus că nu a reușit să i-a legătura cu cele două diplomații.

Ne-am adresat după un comentariu la Poliția de Frontieră la acest subiect. Purtătorul de cuvânt a instituției ne-a spus că „în ultimele 24 de ore, la 39 de persoane s-a refuzat intrarea în tara noastră. Persoanele neautorizate la trecerea frontierei nu au întrunit condițiile de intrare în Republica Moldova”.

La întrebarea ce condiții nu a întrunit interpretul, Novițchi nu ne-a oferit un răspuns.

Reamintim că, în luna august a acestui an, autoritățile țării au interzis intrarea în Moldova a muzicianului și compozitorului sârb Goran Bregovic, care mergea la un festival de muzică. Muzicianul a declarat apoi că autoritățile nu au explicat motivul refuzului de a intra în Moldova. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a declarat, comentând situația, că organizatorii festivalului au fost informați că Bregovic i s-a interzis intrarea în Republica Moldova din 2022 din cauza opiniilor sale pro-ruse.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE