21.6 C
Chișinău

Ultima oră! Anca-Dana Dragu este noua guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei

Anca-Dana Dragu a fost numită în funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), președintă a Consiliului de supraveghere și a Comitetului executiv, pe un termen de șapte ani. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 58 de deputați, scrie Realitatea.MD.

Candidatura a fost propusă de Președintele Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit CV-ului, Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Anca Dragu a mai fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României.

Potrivit legislației, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei este numit de Parlament, la propunerea Președintelui Parlamentului.

Amintim că guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost demis din funcție joi seara, 21 decembrie 2023, cu votul a 81 de deputați prezenți în sală. Mai devreme, Octavian Armașu fusese audiat și printre principalele acuzații care i s-au adus a fost că nu a luat măsuri pentru a proteja instituția de angajați implicați în susținerea intereselor beneficiarilor fraudei bancare, în special a grupului condus de oligarhul și fugarul Ilan Șor.

Octavian Armașu a deținut funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) din 30 noiembrie 2018. Are peste 20 de ani de experiență în sectorul financiar – economic. Înainte de a deveni guvernator al BNM, a ocupat funcția de Ministru al finanțelor (2016-2018).

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE