12.2 C
Chișinău

Noi detalii în cazul atacului armat la o universitate din Cehia. Bănuitul este bănuit și de o dublă crimă comisă acum o săptămână | VIDEO

În Cehia 23 decembrie a fost declarată zi națională de doliu în memoria victimelor de la Praga. 14 persoane au fost ucise și 25 au fost rănite ieri, în urma unui atac armat în clădirea Facultății de Filosofie a Universității Carol. Poliția a confirmat că agresorul studia la acestă instituţie de învăţământ, iar corpul său a fost găsit în apropiere. Motivele exacte ale atacului rămân necunoscute, dar șeful Cabinetului ceh a spus că acesta nu are legătură cu terorismul sau crima organizată.

Guvernul ceh a declarat că 23 decembrie va fi zi de doliu național după atacul armat de la Universitatea Carol. Despre aceasta a anunțat premierul Petr Fiala. Sâmbătă, la ora locală 12, în Cehia va fi ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor agresiunii. Potrivit ultimelor date, 14 persoane au murit în urma tragediei de joi. Vineri dimineață, șeful poliției cehe, Martin Vondrášek, a declarat că 11 dintre ei au fost identificați. Printre victime se numără și trei străini. Nu se spune din ce țări sunt. Alte 25 de persoane au fost rănite, dintre care 10 sunt în stare gravă. Potrivit televiziunii cehe, care citează spitalele din Praga, persoanele spitalizate au suferit în mare parte răni la cap, piept și membre, unii dintre ele au fost operate.

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a declarat pentru Canal 5 că încearcă să afle dacă printre victime sunt cetățeni ai ţării noastre.

Menţionăm că suspectul a fost un student în vârstă de 24 de ani al Facultății de Filosofie a Universității Carol, locuia într-o suburbie a Pragăi. Se cunoaşte că deținea legal arme de foc și nu avea antecedente penale. Potrivit poliției, tânărul a planificat detaliat masacrul de la instituția de învățământ.

El a anunţat pe rețele de socializare despre intenția sa de a comite atacul armat. Potrivit informaţiilor, tţnărul și-a ucis mai întâi tatăl în Gastouni, după care a mers la Praga, unde a tras în oameni dintr-o armă cu țeavă lungă, cu lunetă.

Șeful poliției cehe a spus că atacatorul s-a sinucis, iar corpul său a fost găsit în apropierea instituției de învățământ. Motivul exact al atacului rămâne necunoscut, dar oamenii legii nu consideră că acesta are legătură cu terorismul internațional. Poliţiştii sugerează că tânărul a fost influențat de incidente similare din alte țări.

Poliţia a mai declarat că atacatorul este suspect şi de uciderea unui tânăr şi a fiicei sale de două luni, aceştia fiind găsiţi morţi într-o pădure de la periferia Pragăi, în 15 decembrie. Se presupune că el și-a ales victimele la întâmplare, relatează BBC.

Locuitorii Cehiei strâng bani pentru ajutorarea celor care au avut de suferit după tragedia din 21 decembrie, peste 100 de mii de dolari au fost colectaţi în câteva ore.

Universitatea Carol este principala instituție de învățământ superior din Cehia. A fost fondată în 1348. Aici studiază peste 50 de mii de studenți.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE