8.2 C
Chișinău

Membrii partidului Renaștere au protestat la Chișinău împotriva majorării cu 61% a prețului la energie termică în Bălți. ANRE, la rândul său, a raportat o reducere a tarifului la căldură | VIDEO

Reprezentanții partidului Renaștere au protestat în fața ANRE, care astăzi a examinat, printre altele, chestiunea modificării tarifului la încălzire pentru locuitorii orașului Bălți. Astfel, în noiembrie, CETNord a cerut majorarea tarifelor la energia termică cu peste 2.000 de lei gigacaloria, ceea ce ar însemna o creștere de 61%. Activiștii formațiunii politice au cerut autorităților să reducă tariful, pe care îl consideră exorbitant sau să demisioneze. Purtătorul de cuvânt al Cabinetului, Daniel Vodă, ne-a spus că Guvernul nu comentează acest protest. ANRE, la rândul său, a declarat că la ședința de astăzi tariful pentru consumatorii din Bălți a fost în cele din urmă redus.

Activiștii partidului Renaștere, în semn de protest față de scumpirea energiei termice, au pus facturi pentru încălzire sub bradul din fața clădirii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, care vineri a examinat solicitarea despre majorarea tarifului.

Anterior, furnizorul CET-Nord, invocând prețul de achiziție al gazelor naturale și creșterea principalelor costuri de producere a căldurii, a cerut scumpirea energiei termice de la 3.561 lei Gigacaloria la 5.737 lei.

Protestatarii au spus că, dacă prețurile vor crește, oamenii vor trebui să aleagă: fie să-și plătească facturile, fie să sărbătorească Revelionul, dar să rămână fără apă caldă, gaz, electricitate și încălzire.

Reprezentanții partidului Renaștere au cerut autorităților să înceteze politicile anti-populare sau să demisioneze din cauza incapacității de a guverna efectiv țara în beneficiul cetățenilor.

Am apelat la serviciul de presă al Cabinetului de Miniștri pentru o reacție. Purtătorul de cuvânt, Daniel Vodă, ne-a spus că Guvernul nu comentează protestul.

Anterior, autoritățile au explicat creșterea prețurilor la bunuri și servicii cu războiul din Ucraina și criza din regiune și a declarat că iau măsuri pentru susținerea socială a categoriilor de populație cu venituri mici prin plata compensațiilor pentru serviciile comunale.

Între timp, ANRE a comunicat pentru Canal 5 că noul tarif pentru bălţeni a fost deja aprobat.

GALINA SANDUŢA, purtătoarea de cuvânt a ANRE: „La data de 22 decembrie 2023, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a aprobat în ședință publică tariful pentru energia termică livrată consumatorilor, care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024. Astfel, consumatorii care primesc energia termică de la SA „CET Nord” vor achita un preţ de 3215 lei/Gcal, cu 346 lei mai puțin decât prețul în vigoare”.

ANRE a refuzat să comenteze protestul și revendicările manifestanților.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE