21.6 C
Chișinău

La scurt timp după ce a obținut cetățenia statului nostru, Anca Dragu a fost numită în funcția de guvernator al BNM, cu votul a 58 de deputați PAS. Decizia a fost criticată dur de opoziție | VIDEO

Fostul ministru al Finanțelor din România și ex-președintele Senatului de la București, Anca Dragu, a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale din Moldova. Hotărârea a fost votată de 58 de deputați PAS. Pentru că funcția de guvernator al BNM poate fi dețiuntă doar de un cetățean al R. Moldova, Anca Dragu a obținut deja cetățenia statului nostru. Informația a fost confirmată pentru noi de către PAS, dar și de Preșidenție. Numirea noului guvernator nu s-a lăsat fără replici în Parlament. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor susține că va sesiza Curtea Constituțională.

Candidatura lui Anca Dragu a fost propusă de președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Într-o postare pe Facebook, el a scris că „Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Ea a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul ţării vecine. În 2020 a fost aleasă președintă a Senatului României. „Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integră”, a mai scris Grosu.

Mai târziu, în cadrul ședinței Parlamentului, Anca Dragu, a fost numită guvernator al BNM. Ea a fost prezentă în sala plenară a legislativului în timpul procedurii de vot.

Blocul Comunicștilor și Socialiștilor, care a votat joi pentru demiterea lui Octavian Armașu de la BNM, au declarat că procedura de propunere a candidatului, inclusiv oferirea pe ultima sută de metri a cetățeniei Republicii Moldova, a fost făcută cu încălcarea legislației.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: „Conform legii BNM, guvernatorul trebuie obligatoriu să fie cetățean al Moldovei, apolitic, persoană cu reputație foarte bună. La momentul înaintării, doamna Dragu nu era cetățean al Moldovei, primirea cetățeniei dacă a fost, s-a încălcat cu încălcarea legislației și a procedurii. Din acest motiv, doamna Dragu, a fost înaintată la funcția de guvernator cu încăl carea constituției Moldovei și legislației naționale. Din acest motiv, BCS se va adresa la Curtea Constituțională și instituțiilor internaționale”.

VASILE GRĂDINARU, deputat PAS: „Cetățeanca și cu alți colegi din opoziție au plecat exact în momentul când se discuta de propagandă și tocmai a venit să facă același lucru, dezinformțnd onoratul plen, dar și cetățenii care ne urmăresc. Aceasta este o dezinformare, rog să constatăm acest lucru și să examinăm subiectul”.

Ulterior, cu voturile a 58 de deputați PAS, a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Doamna guvernator, vă felicit, mult succes și realizări frumoase! Vă mulțumim!”.

După ce a fost numită în funcție, Anca Bragu a făcut declarații pentru presă. Ea a spus că a primit propunerea de a fi guvernator al BNM încă acum câteva luni.

ANCA DRAGU guvernator numit BNM: „Am avut discuții despre posibilitatea de a veni în conducerea Băncii Naționale a Moldovei de mai multe luni cu persoane din Parlament, cu persoane din conducerea țării, am fost de mai multe ori la Chișinău în funcții oficiale, prilej cu care am cunoscut, am colaborat cu doamna președinte, cu premierul Gavrilița, cu premierul Recean, cu domnul președinte al Parlamentului Grosu. Dumnealor căutau persoane independente, din afara oricăror legături interne. La început era discuția despre Consiliul de Supraveghere sau despre funcția de viceguvernator”.

Potrivit lui Dragu, procesul de primire e cetățeniei Moldovei a fost inițiat din a doua parte a verii, iar decretul a fost semnat joi, 22 decembrie.

Noul guvernator spune că se va asigura ca informațiile necesare pentru dosarul frauda bancară să ajungă pe masa instituțiilor de drept, iar angajații BNM să cooperează cu procurorii. Dragu mai spune că nu va demite angajați, odată cu preluarea funcției.

Pentru că funcția de guvernator al BNM poate fi dețiuntă doar de un cetățean al R. Moldova, Anca Dragu a depus deja jurământul ca cetățean al țării noastre, scrie presa de peste Prut, printre care și Digi24. Ulterior, informația ne-a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas.

Mai apoi, Președinția a publicat decretul prin care Ancăi Dragu i se acordă cetățenia Republicii Moldova. Documentul a fost semnat în data de 21 decembrie 2023, în ziua când a fost demis Octivian Armașu.

Potrivit Wikipedia, Anca Dragu are 51 de ani, s-a născut în București. A studiat la Academia de Studii Economice din capitala României, universităţile Georgetown şi George Washington din SUA, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. Este licențiată în Finanţe, master în politici publice şi doctor în științe economice. Pe lângă economist în cadrul Băncii Naționale a României și a Fondului Monetar Internațional, a fost analist economic în cadrul Comisiei Europene, post la care renunță pentru a ocupa fotoliul de Ministru al finanțelor publice în Guvernul de la Bucureşti aproape doi ani. La alegerile parlamentare din 2020, câștigă un fotoliu de senator în circumscripția București din partea Alianței USR-PLUS și este aleasă Președinte al Senatului României, dar revocată în mai puţin de un an.

Fotoliul de guvernator al BNM a rămas vacant joi, după ce Octavian Armașu a fost revocat cu voturile a 81 de deputați PAS și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Proiectul de hotărâre a fost prezentat de către Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități. Hotărârea a intrat în vigoare din momentul adoptării.

Potrivit documentului, Armașu a fost revocat din funcție deoarece nu a generat rezultate în ceea ce privește recuperarea miliardului sustras din mai multe bănci moldovenești.

Un alt deputat PAS Radu Marian a afirmat la şedinţa Parlamentului că ar exista indicii despre faptul că Octavian Armașu ar fi „obstrucționat ancheta” în dosarul ce vizează „furtul miliardului”.

Totodată, lui Armașu i-au fost reproșate legături mai vechi cu Vlad Plahotniuc, acuzații respinse de fostul guvernator. El nu a comentat deocamdată demiterea sa.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE