2.7 C
Chișinău

De unde le cresc mâinile? Lucrările de restaurare a Cetății Soroca, realizate în proporție de 75 la sută. Unele obiective din proiect au fost reabilitate cu nereguli, ceea ce înseamnă că lucrul va fi oprit. Cum comentează autoritățile

Lucrările de restaurare a Cetății Soroca se vor încheia la sfârșitul acestui an cu o realizare în proporție de 75 la sută. Unele obiective din proiect au fost reabilitate cu nereguli, ceea ce înseamnă că lucrul va fi oprit, acestea – conservate, iar banii care urmau a fi investiți, întorși UE. În total, este vorba de peste 100 de mii de euro. Abaterile au fost depistate de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor într-o vizită de inspectare. Reacția Ministerului Culturii și a managerului de implementare a proiectului o vedeți în material.

Lucrările din a doua etapă de restaurare a cetății Soroca au ca termen de finalizare data de 29 decembrie curent. Pentru unele obiective din proiect acestea s-au încheiat până să fie date în exploatare. Motivul e că munca se făcea cu nereguli.

Una dintre acestea a fost depistată la instalarea liftului. Mai exact, un cărucior care ar ieși din ascensor s-ar opri într-un perete.

„Când o să deschidă, el o să poată cu căruciorul? Uitați-vă tehnic, el e într-o parte pus, nu este pe centru și cum o să treacă cu căruciorul încoace”.

O altă problemă sunt materialele utilizate și care nu păstrează aspectul autentic al obiectelor medievale.

„-De ce nu au fost făcute toate elementele să fie în stil vechi. Iată, șuruburile pe care le cumperi de la…ele se regăsesc în ușa aceasta, pseudo-retro. Chiar e atât de greu de găsit un sistem de implementare vechi și de dat comandă la un fierar? Cât e de normal ca într-o ușă, ca și cum veche să se găsească așa ceva?
-Dvs cunoașteți așa sistem?
-Eu nu-s specialist, dar sunt specialiști.
-Eu mi-am notat acest lucru. Și mie-mi pare straniu, o să discutăm”.

Întrebat despre nereguli, șeful de șantier spune că totul se desfășoară așa cum a fost programat.

„Mergem conform proiectului, conform tehnologiei se fac lucrările”.

Același lucru nu l-a spus nouă la telefon și managerul de proiect, Igor Țarălungă.

IGOR ȚARĂLUNGĂ, manager proiect: „Toate lucrările care s-au efectuat, s-au efectuat în conformitate cu documentele necesare. Am discutat cu privire la neregulile găsite, ele sunt posibile de a fi remediate, nu sunt catastrofale pentru monumentul Cetatea Soroca. Au rămas lucrări de acuma practic de finisare și de încheierea a lucrărilor care au mai rămas acolo de făcut”.

Totuși, greșelile de executare au făcut ca restaurarea Cetății Soroca să fie executat în proporție de 75%. Printre obiectivele rămase fără intervenție se numără galeria din lemn și cazematele.

CRISTINA CIOBANU, director adjunct, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor: „Banii n-o să fie valorificați integral. Din suma plății intermediare, în jur la 15% estimez că va fi nevalorificat și va fi necesar a fi restituită. În euro îs în jur la 100 de mii de euro”.

Prin urmare, părțile componente ale cetății care nu au fost restaurate vor fi conservate. Numai că managerul de proiect spune că încă nu știe cum va face acest lucru.

IGOR ȚARĂLUNGĂ, manager proiect: „Ca să nu degradeze lucrarea nefinalizată, ea trebuie conservată. Nu por și simplu acoperite cu peliculă. -Lucrul acesta o să-l discutăm cu proiectantul. Urmează”.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că abaterile depistate sunt destul de serioase și prin urmare afirmă că un ele lucrări trebuie oprite.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „E singura cetate care la moment se află în zona de control a autorităților și nu este un teritoriu de încercări sau de învățări a procedurilor de restaurare. Deci turnarea betoanelor și după asta dezbaterea lor cu ciocanele pneumatice. Nu este cazul să fie exersate, aici în cetatea Soroca”.

Șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Sergiu Chiriac, a declarat pentru Canal 5 că neregulile depistate sunt analizate.

SERGIU CHIRIAC, șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor: „Acum se lucrează la neregulile depistate, ele sunt constatate, se scriu pe hârtie. Pregătesc documentația pentru a fi înlăturată. S-a trecut peste fiecare subiect în parte și cu ascensorul și cu mai multe subiecte. Fiecare subiect este descris, analizat din toate punctele de vedere, comparat cu documentația de proiect. Ce nu se ajunge, se va ajusta. Acum se pregătesc prescrieri pentru proiectanți și restul participanților pentru lucrarea dată. Acum, la moment, construcția continuă, ei sunt în termeni de final. Etapa finală este până la Anul Nou”.

Restaurarea Cetății din Soroca are loc în cadrului unui proiect transfrontalier Soroca-Vaslui, implementat de Consiliul raional Soroca și finanțat de Uniunea Europeană. Bugetul Proiectului se cifrează la 1,66 milioane de euro.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE