21.6 C
Chișinău

CSJ a anulat decizia Curții de Apel Chișinău ce vizează hotărârea CSE privind Partidul ”Șansă”. Alexei Lungu: „O decizie care ne va pune pe tabla rușinii la Consiliu Europei, CEDO și la Comisia de la Veneția” | VIDEO

Curtea Supremă de Justiție a decis să anuleze decizia Curții de Apel care, la rândul ei, a anulat hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale de excludere a Partidului Șansă din alegerile locale generale din acest an. Dosarul va fi reexaminat de către un alt complet al Curţii de Apel. Astfel, CSJ a admis contestațiile CSE şi a Serviciului de Informații și Securitate. Decizia este irevocabilă.

ALEXEI LUNGU, liderul Partidului ”Șansă”: „Este o decizie care vă asigur din nou ne va pune pe tabla rușinii la Consiliu Europei, la CEDO, la Comisia de la Veneția. Noi așteptăm să ajungă dosarul la Curtea de Apel. Din câte înțeleg dosarul va ajunge la judecătorii superloiali actualei guvernări. Eu încă mă mizez pe judecători că vor ieși în față, vor recunoaște că sunt amenințați, sunt șantajați, sunt speriațu cu pușcăria”.

Canal 5 i-a solicitat purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, un comentariu, dar acesta nu a răspuns la apeluri şi mesaje. Purtătoarea de cuvânt a fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas, ne-a spus că nu comentează acuzațiile.

Amintim, cu două zile înaintea alegerilor generale locale din 5 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a dispus anularea înregistrării tuturor candidaților Partidului “Șansă”. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale în contextul raportului prezentat de SIS, privind o eventuală implicare a Federației Ruse prin intermediul acestei formațiuni politice în alegerile locale.

În context, experți de la OSCE, Consiliul Europei și Parlamentului European au prezentat un raport asupra rezultatelor alegerilor și au menționat că CSE are competențe prea largi, limitând libertatea de exprimare și făcând ingerințe în procesul electoral. În reacție, purtătorul de cuvânt al Executivului spunea că în această situație se vor expune instanțele de judecată.

Comentând decizia Curţii de Apel de anulare a dispoziţiei CSE, premierul Dorin Recean a făcut publice numele judecătorilor care au luat hotărârea și a subliniat că acestea trebuie memorizate. Curtea de Apel a refuzat atunci să comenteze declarația șefului Guvernului.

Asociația Judecătorilor a emis un comunicat în care a declarat că afirmațiile premierului constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței sistemului judiciar. Iar Consiliul Superior al Magistraturii a spus că divulgarea numelor judecătorilor combinată cu acuzații poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra magistraților.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE