8.2 C
Chișinău

ANRE a suspendat licența „Nordgaz Furnizare” S.R.L. pentru un termen de 3 luni. Alexandru Grosu: Această situație a fost creată artificial | VIDEO

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a suspendat licența „Nordgaz Furnizare” S.R.L. pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru un termen de 3 luni. Hotărârea a fost luată astăzi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului de administrație al instituției. Contactat de noi, reprezentanții Nordgaz ne-au spus că, decizia a fost emisă în baza sesizării din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale „Vestmoltransgaz”.

ALEXANDRU GROSU, directorul Nordgaz Furnizare: „Noi marți ieșim cu o conferință de presă oficială, deoarece nu am făcut cunoștință cu decizia motivată. Cunosc doar faptul că în baza notei informative VESTMOLDTRANSGAZ, ANRE a hotărât suspendarea pe trei luni a licenței. Dar însuși situația asta a fost formată tot de VESTMOLDTRANSGAZ. Au fost transferați banii pe care VESTMOLDTRANSGAZ nu ia reflectat pe contul nostru pentru echilibrarea și transportarea și au fost înregistrate 7 cereri care VESTMOLDTRANSGAZ nu au înscris în registrul lor. Deci aceste cereri au fost fost depuse cu 3 zile în urmă și până la ziua când a apărut nota informativă nu au fost înregistrate la VESTMOLDTRANSGAZ. Ei artificial au creat această situație. Creând această situație au făcut o notă informativă că un consumator final a NORDTRANSGAZ folosește gazul și tocmai șapte cuburi de gaz”.

Am încercat să obținem o reacție de la VESTMOLDTRANSGAZ, dar responsabilii de acolo nu ne-au răspuns la telefon.

La începutul lunii noiembrie, bașcanul Găgăuziei, Evgenia Guțul, a anunțat că locuitorii autonomiei vor plăti gazul la un tarif preferențial de 10 lei pe metru cub. Potrivit acesteia, o compania turcă a semnat un contract cu un mare comerciant european pentru a cumpăra gaze naturale direct din sistemul european de alimentare cu gaze.

Totodată, această companie turcească a încheiat un contract cu un operator autorizat al Republicii Moldova pentru livrarea de gaze către Găgăuzia, a spus guvernatorul.

Ulterior, ea a publicat aceste contracte și a raportat că primul lot de gaz fusese deja achiziționat și se afla în depozit.

Comentând anunțul Bașcanului, ministrul Energiei Victor Parlicov a spus că acestea sunt doar promisiuni și declarații politice înainte de alegeri, iar companiile participante la acord și documentele sunt dubioase.

Ulterior, compania NORDGAZ FURNIZARE a demonstrat din nou documente care confirmă furnizarea, precum și prezența a 17 milioane de metri cubi de gaze naturale în depozitul Ukrtransgaz din Ucraina.

La începutul lunii decembrie, când deja trebuia să înceapă livrările, Evgenia Guţul a spus că Moldovagaz împiedică acest lucru prin întreprinderea Gagauz-gaz, care a refuzat să semneze un acord de tranzit cu NORDGAZ FURNIZARE, invocând întârzieri birocratice.

În replică, șeful de la Moldovagaz a declarat că compania nu poate crea astfel de obstacole, iar motivul întârzierii este nerespectarea unora dintre documentele depuse cu cerințele existente.

Cu un comunicat la decizia de suspendare a licenței „Nordgaz Furnizare” S.R.L. a venit și ANRE.

În nota emisă se spune că decizia a fost emisă în baza sesizării din partea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoltransgaz” care a informat că, deși furnizorul „Nordgaz Furnizare” S.R.L. încă nu dispune de cantități de gaze injectate sau rezervate în sistemul național al gazelor naturale, acesta a început livrarea neautorizată a gazelor naturale către consumatorii săi, extrăgând volumele din sistemul gazier al Republicii Moldova.

„Astfel, se constată o încălcare flagrantă a prevederilor Regulilor pieței gazelor naturale, aprobate prin Hotărârea ANRE nr.534/2019 și ale Legii cu privire la gazele naturale”, precizează Agenția.

În consecință, ANRE anunță că va asigura preluarea tuturor consumatorilor „Nordgaz Furnizare” S.R.L. de către furnizorul de ultimă opțiune, pentru a garanta continuitatea furnizării gazelor naturale consumatorilor finali.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE