21.6 C
Chișinău

Tribunalul din Statele Unite a publicat decizia oficială în cazul lui Ilan Șor: Matei Dohotaru, martorul pentru condamnarea politicianului și-a retras mărturiile depuse anterior | VIDEO

Tribunalul Districtului Columbia, din Statele Unite a publicat decizia oficială în cazul lui Ilan Șor. Verdictul se referă la faptul că martorul pentru condamnarea politicianului, fostul șef al Departamentului Supraveghere în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Matei Dohotaru, și-a retras mărturiile depuse anterior împotriva lui Șor.

Dohotaru a fost interogat de instanța americană la solicitarea avocaților lui Șor. Iar anterior, Procuratura Anticorupție ar fi refuzat în repetate rânduri să-l audieze, așa cum spun apărătorii politicianului.

Dohotaru a fost chestionat anume în SUA pentru că locuiește în această țară.

Am expediat o solicitare Procuraturii Anticorupție pentru a afla dacă a luat act de decizia instanței americane în privința lui Ilan Șor și dacă întradevăr a refuzat să-l audieze pe Dohotaru, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

Nici reprezentanții Curții Supreme de Justiție nu ne-au răspuns la numerele de telefon afișate pe site-ul oficial al instituției.

Potrivit deciziei Instanței americane, Dohotaru nu a putut confirma că știa despre așa-zisele probe pe care le avea în posesie și pe care le-a furnizat împotriva lui Ilan Șor în 2017. La acea vreme, în timpul mărturiei sale, Dohotaru a declarat că pentru rambursarea creditului în banca moldovenească, de unde banii, cum a afirmat, ar fi fost furați de Șor, au fost utilizate surse fictive.

Potrivit avocaților lui Ilan Șor, mărturia lui Dohotaru a devenit o parte importantă a probelor, care au stat la baza condamnării politicianului de către Curtea de Apel Chișinău.

Apărătorii lui Ilan Șor susțin că documentele din SUA vor fi prezentate Curții Supreme de Justiției, pentru a contesta condamnarea fostului deputat, iar dacă magistrații nu vor recunoaște probele, se vor adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Amintim că, pe 13 aprilie curent, Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea de Apel Chișinău în dosarul Furtului Miliardului pentru două infracțiuni: escrocherie și spălare de bani. Decizia în acest caz este definitivă și executorie.

Ilan Șor se declară nevinovat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE