4.4 C
Chișinău

Reprezentanții PAS au cerut demisia guvernatorului Băncii Naționale: Acesta ar fi „obstrucționat ancheta” în dosarul Fraudei bancare. Care a fost replica lui Armașu | VIDEO

Reprezentanții PAS au cerut demisia guvernatorului Băncii Naționale. Se întâmplă după audierile de azi, cu privire la progresele făcute în dosarul „Fraudei bancare”. Potrivit partidului puterii, guvernatorul Octavian Armașu ar fi „obstrucționat ancheta” în acest dosar.

În plenul Legislativului s-au prezentat pentru a fi interogați directorul CNA, directorul SIS, director ARBI, guvernatorul BNM și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

ION GUMENE, secretar de stat la Ministerul Finanțelor: „Din anul 2015 – până la 30 noiembrie curent, cele 3 bănci în proces de lichidare au rambursat creditele de urgență în sumă totală de 2,8 mlrd de lei. Dintre aceștia, 2,05 mlrd de lei au fost trasnferați direct în Bugetul de Stat, în rezultatul valorificării activelor celor 3 bănci. La situația din 30 noiembrie, datoria celor 3 bănci față de Ministerul Finanțelor a constituit 11,3 mlrd de lei”.

De la audieri au lipsit reprezentanții Procuraturii Generale, precum și ai Procuraturii Anticorupție, care și instrumentează cazurile de mare rezonanță, motivând că nu pot da detalii din dosar pentru a nu fi prejudiciată ancheta.

VLAD BATRÎNCEA, deputat BCS: „Considerăm, dle președinte că trebuie să fie prezent și reprezentantul sau chiar conducătorul PG din motiv că acest furt fi posibil dacă Parlamentul R.M nu ar modifica legea cu privire la BNM, nu ar schimba cadrul legal, dacă Guvernul RM de atunci nu ar aproba decizii, dispoziții secrete, considerăm că aici, progurorul general fie și intermiar trebuie să ne informaze ce face conducerea BNM de atunci, ce fac alți factori de decizie care conform clasicului de atunci au comis acea beletristică”.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Așa consider și eu, stimate coleg și asta le-am spus și i-am rugat nu numai pe PG, dar și pe PA că era bine să fie aici în sală și să prezinte în măsura în care lege permite să răspundă la întrebări fără a da detalii din dosar ca să nu prejudicieze ancheta”.

Prima parte a audierilor s-a concentrat pe guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Deputatul PAS, Radu Marian la întrebat pe șeful Băncii Centrale de ce angajații BNM, care ar fi facilitat sustragerea banilor din sistemul bancar și sunt cercetați penal, cum ar fi Ruslan Gratii sau Ion Ropot, continuă să activeze în aceeași instituție, chiar dacă în alte funcții.

În replică, guvernatorul a declarat că cei doi, dețin funcții care nu pot influența niciun document, nici mersul anchetei.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Nu aveți putere să dați afară un inclupat, un om care a fost arestat în frauda bancară și care este apăra de aceeași avocați care-l apără și pe Șor? De ce nu lați dat afară până acum, el acum lucrează în BNM – domnul Gratii, de ce?”.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: „Din câte mă informează colegii, nu este Colenco avocatul lui Gratii. Eu sunt în poziția în care trebuie să respect legea.Da legea prevede foarte clar – că nu este decizia BNM cine este avocatul angajatului. Noi nu avem temei legali de a discrimina avocații între unii sunt acceptabili, iar alții nu sunt acceptabili. Domnul Marian, dacă îmi arătați exact paragraful din lege în baza căruia eu trebuie să-l dau afară pe domnul Gratii să-l demit din funcții, am s-o fac, eu așa paragraf nu am găsit”.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Soluții dacă se dorește sunt și dacă vreți, o să ne așezăm și o să vă dăm nișe sugestii. Haideți să revenim la al doilea personaj domnul Ropot, care lucrează șef Direcție rezoluție bancară. El a fost reținut la 11 martie și i sa intentat o cauză penală. De ce această persoană care are tangență cu supravegherea băncilor, având învinuiri atât de grave, este în continuare în funcție”.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: „Toate procesele ce țin de lichidarea băncilor sunt gestionate de o altă persoană și domnul Ropot nu are acces la dosare. Eu nu am temei să-l demit, eu nu am acces la dosar, înțelegerea mea este că vinovația lui încă trebuiește dovedită în instanță și atunci, eu voi putea sa-l demit , dacă va fi decis că el poată vina”.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Dincolo de lege, BNM trebuie să se conducă de anumite valori etice, de bun simți. Mai puțin de lege stă bunul simț și etica”.

Radu Marian a mai afirmat că ar exista indicii despre faptul că guvernatorul BNM, Octavian Armașu, ar fi „obstrucționat ancheta” în dosarul ce vizează „furtul miliardului”.

Totodată, lui Armașu i-au fost reproșate legături mai vechi cu Vlad Plahotniuc, acuzații respinse de guvernator.

După mai multe întrebări și rspunsuri, deputații au luat o pauză pentru a discuta pașii pe care trebuie să-i facă Parlamentul. Iar mai apoi, Radu Marian a scris pe rețelele de socializare că „în rezultatul audierilor din comisie și din plenul parlamentului care au arătat probleme grave în activitatea conducerii BNM, sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei, vă solicităm demisia, domnule Octavian Armașu”, a scris parlamentarul pe rețelele de socializare.

Guvernatorul nu a reacționat deocamdată. Al trimis o solicitare și la BNM pentru a obține un comentariu la solicitarea partidului de guvernare, dar nu am primit un răspuns.

Nu am putut obține o reacție nici de la angajații BNM – Ruslan Gratii sau Ion Ropot, ambii aveau telefonul deconectat.

Ulterior, după o pauză de aproape trei ore, deputații s-au întors și au început să examineze alte proiecte.

Octavian Armașu a fost numit în funcția de guvernator al BNM la sfârșitul lunii noiembrie 2018 în funcție, pentru un termen de șapte ani. Potrivit Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, guvernatorul poate fi demis în şedinţă plenară cu votul a 2/3 din deputaţi, la propunerea preşedintelui Parlamentului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE