21.6 C
Chișinău

Ministerul Agriculturii răspunde agricultorilor din Telenești, care sunt nevoiți să-şi lase toată roada în câmp: Prioritar pentru noi sunt problemele fermierilor afectați de secetă | VIDEO

Prioritar pentru Ministerul Agriculturii este rezolvarea problemelor fermierilor afectați de secetă. Aşa a răspuns secretarul de stat al instituţiei solicitărilor de ajutor ale producătorilor agricoli din raionul Telenești. El a adăugat că vânzarea producţiei și stabilirea prețurilor sunt reglementate de lege. Vasile Şarban a mai spus la conferința de presă de azi, că o comisie special creată a recepţionat până în prezent 121 de cereri de la fermieri aflaţi în pragul falimentului. Comisia urmează să negocieze cu creditorii pentru a găsi o soluție la problemele producătorilor agricoli. În plus, va fi inițiat procesul de rambursare a TVA-ului fermierilor afectați de secetă. Parlamentul urmează să ia o decizie în acest sens săptămâna viitoare.

Ministerul Agriculturii a comentat situația fermierilor din raionul Telenești, care sunt nevoiți să-şi lase toată roada în câmp.

Pentru Canal 5 ei au spus că sute de tone de legume putrezesc deoarece prețul de achiziție nu acoperă nici măcar costurile de recoltare și transport, nemaivorbind despre depozitare. În plus, după cum spun producătorii agricoli, în pofida numeroaselor cereri și apeluri, aceștia nu au beneficiat de ajutor efectiv din partea autorităților.

La conferința de presă de joi, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Şarban, a declarat că o comisie specială creată în cadrul instituţiei se ocupă în primul rând de acele întreprinderi care au fost afectate de secetă și că rezolvarea problemelor legate de vânzarea producţiei și stabilirea prețurilor este reglementată de lege.

VASILE ŞARBAN, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii: „Întotdeauna când se face ceva se face cu planificare și nu vreau să dau lecții, Doamne ferește. Vreau să fiu înțeles corect. Atunci când plantezi, însămânțezi, știi unde vinzi, cât vinzi și ce venit vei avea din asta. Dar, situațiile pot fi diferite cum sunt calamitățile naturale, intemperiile nu pot fi prevăzute de om ca atare ca să știe câtă pierdere va avea, ce și cum vei putea să acționezi. De aceea, noi am creat această comisie ca să intervenim acolo unde omul nu are posibilitatea să diminueze impactul acesta”.

Vasile Şarban a comunicat că, pe baza rezultatelor activităţii comisiei speciale create în cadrul ministerului pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă, au fost procesate 121 de cereri de la producători aflaţi în pragul falimentului și care nu pot achita împrumuturile și datoriile la banci.

După cum a declarat secretarul de stat, aceste informații vor fi prezentate creditorilor pentru familiarizare, deoarece Ministerul Agriculturii nu poate interveni în relațiile contractuale. Se presupune că, la următoarea ședință a Comisiei, creditorii vor veni cu propuneri pentru rezolvarea situației create. În plus, au fost elaborate mai multe variante de susţinere a fermierilor.

VASILE ŞARBAN, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii: „Noi vom menține licențierea importurilor a unor categorii de cereale, vom menține coridoarele verzi pentru exportul producției ușor perisabile și vom menține acele supliniri a listei produselor social-importante”.

Comisia a elaborat și inițiativa de rambursare a TVA-ului fermierilor, documentul urmează să fie examinat și aprobat de Parlament săptămâna viitoare.

VASILE ŞARBAN, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii: „I-am anunțat pe producători că vor beneficia și de rambursarea taxei pe Valoarea Adăugată care, în următoarele zile, mai exact pe data de 27 va fi aprobat avizul Guvernului în ședința Guvernului a inițiativei acestea legislative, după care în data de 28 va fi aprobat de către Parlament în două lecturi”.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni, Guvernul a mai avut o solicitare de la agricultori, mai exact de la Asociația Forţa Fermierilor care a cerut măsuri pentru susţinerea producătorii agricoli în contextul încetării stării de urgență și anulării automate a mai multor prevederi adoptate de CSE.

În special, agicultorii au cerut introducerea „unui mecanism stabil și durabil de limitare a importului de cereale și oleaginoase, similar cu cele instituite în România și Bulgaria”.

Autoritățile nu au răspuns deocamdată solicitării producătorilor. Nici noi nu am primit un răspuns de la comuniactrul executivului, Daniel Vodă. Cu referire la subiect, anterior, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că Moldova nu va impune, deocamdată, restricții la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, pentru că volumul acestora este, deocamdată, nesemnificativ.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE