21.6 C
Chișinău

Marina Tauber solicită ca Ilan Șor să fie audiat la Parlament pe subiectul dosarului privind „frauda bancară”: „Dacă actuala putere are curajul să afle adevărul, atunci sperăm ca acest demers să fie acceptat” | VIDEO

Deputatul Marina Tauber a solicitat de dimineață ca și Ilan Șor să fie audiat în plen pe subiectul dosarului privind „frauda bancară”. Potrivit parlamentarului, anume Șor este persoana cea mai potrivită, care poate să elucideze în fața societăți multe detalii despre acest caz.

De dimineață, deputatul Marina Tauber a depus un demers oficial pe numele Președintelui Parlamentului prin care a solicitat ca și Ilan Șor să fie audiat în plen pe subiectul dosarului privind „frauda bancară”.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Marina Tauber a scris că Ilan Șor este persoana cea mai potrivită, care poate să elucideze în fața societăți multe detalii despre acest caz ieșit din comun și cine sunt principalii vinovați în delapidarea banilor statului.

„Examinarea unui asemenea subiect, fără audierea martorului de bază, care dispune de informații detaliate la această temă și are soluții concrete pentru recuperarea a peste 5 miliarde de lei la bugetul statului, nu are niciun sens și va rămâne doar o acțiune de PR politic ieftin. Dacă actuala putere are curajul să afle adevărul, atunci sperăm ca acest demers să fie acceptat, iar eu voi asigura intervenția directă a domnului Ilan Șor”, precizează Tauber în postarea sa.

Reprezentanții puterii nu au reacționat deocamdată, iar purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a scris întrun mesaj că nu comentează solicitarea lui Tauber.

Am încercat să aflăm de la serviciul de presă al Parlamentului dacă solicitarea Marinei Tauber a fost înregistrată, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

Audierile cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar au fost incluse pe ordinea de zi a ședințelor plenare care se vor desfășura în perioada 21 – 28 decembrie 2023. Urmează a fi audiată informația prezentată de Procuratura generală, procuraturile specializate, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Banca Națională a Moldovei, Ministerul Finanțelor și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești.

Miercuri, 20 decembrie, presa americană a scris că fostul șef al Departamentului Supraveghere în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Matei Dohotaru, unul dintre martorii pentru condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare și-ar fi retras mărturiile depuse anterior împotriva politicianului. Informațiile au fost publicate după ce Dohotaru a fost interogat de Tribunalul Districtului Columbia, din Statele Unite.

Informația a fost confirmată pentru postul nostru de televiziune și de unul dintre avocații lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, care susține că va contesta în instanță condamnarea clientului său. Potrivit lui Colenco, mărturia dată de Dohotaru este una dintre probele principale împotriva clientului său pe care se baza Procuratura, cât și instanțele de judecată. Am expediat o solicitare Procuraturii Anticorupție pentru a afla care au fost mărturiile date de Dohotaru împotriva lui Ilan Șor în 2017 și ce rol au jucat în anchetă.

Totodată, am solicitat instituției un comentariu la declarațiile lui Aureliu Colenco, care a spus că autoritățile nu au făcut suficient pentru a găsi un martor cheie în SUA, dar deocamdată nu am primit un răspuns. Nici responsabilii de la ministerul Justiției nu ne-au răspuns la aceste întrebări la solicitarea expediată.

Întrebat de postul nostru de televiziune espre retragerea depozițiilor lui Dohotaru, deputatul PAS, Lilian Carp nu a răspuns direct la această întrebare.

LILIAN CARP, deputat PAS: „- Astăzi sunt dezbateri în plenul Parlamentului pe subiectul recuperării banilor din frauda bancară și o să auziți mai multe lucruri interesante.
– Dar ce depoziții a făcut în 2017?
– Repet încă o dată, vor avea loc audieri și o să auziți mai multe lucruri interesante”.

Amintim că, pe 13 aprilie, curent Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea de Apel Chișinău în dosarul Furtului Miliardului pentru două infracțiuni: escrocherie și spălare de bani. Decizia în acest caz este definitivă și executorie. Totodată, instanța a admis punerea sub sechestru a bunurilor de peste cinci miliarde de lei ale politicianului.

Ilan Șor susține că magistrații au luat hotărârea sub presiunea politicului, acuzații respinse de Curtea de Apel. Iar avocații politicianului au anunțat că dacă nu văr găsi dreptatea în instanțele ierarhic superioare din Moldova, se vor adresa la CEDO. Și partidul de guvernare, dar și șeful statului au negat orice imixtiune în actul justiției.

Procesul împotriva lui Ilan Şor este pe rol din anul 2016. Politicianul este acuzat de fraudă și spălare de bani în proporţii deosebit de mari. El a afirmat, în repetate rânduri, că nu este beneficiarul banilor furați din sistemul financiar și că adevăratul jaf s-a produs după ce a fost înlăturat de la conducerea băncilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE