4.4 C
Chișinău

În Moldova va fi creată a treia instituție specializată în securitatea cibernetică: Agenția va avea 45 de angajați, cu salarii ce vor ajunge la aproape 83 de mii de lei | VIDEO

În Moldova va fi creată o Agenție care să se ocupe de securitatea cibernetică. Noua instituție va funcționa pe lângă cele existente deja în domeniu, Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice și „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”. Agenția va avea 45 de angajați, cu salarii ce pornesc de la peste 20 de mii de lei și ajung la aproape 83 de mii de lei.

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, crearea Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică. Potrivit comunicatului Guvernului, instituția va implementa politici de stat pentru a asigura un nivel ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice ale furnizorilor de servicii.

Potrivit proiectului Guvernului, în total, noua instituție va avea 45 de angajați, pentru salarizarea cărora, anual, vor fi cheltuite peste 24 de milioane de lei. Cu tot cu sporuri și impozite, directorul va primi aproape 58 de mii de lei lunar, directorul adjunct, peste 53 de mii de lei lunar, un șef de direcție – aproape 43 de mii de lei.

Cel mai mic salariu, aproape 22 de mii de lei, vor avea cei 17 specialiști principali.

În cadrul Agenției va fi formată o echipă de răspuns la incidentele cibernetice la nivel național și va fi instituit un punct unic de contact, care să raporteze incidentele cibernetice, să asigure controlul statului și să verifice dacă furnizorii de serviciu respectă legea în domeniul securității cibernetice. Membrii acestei echipe vor fi și cel mai bine plătiți.

Leafa șefului Direcției „Echipa de răspuns la incidente de securitate informatică” va avea aproape 83 de mii de lei.

Adjunctul acestuia va încasa lunar mai mult 76 de mii de lei pe lună, cu tot cu sporuri. Iar specialiștii principali, 11 la număr, vor ridica peste 50 de mii de lei.

În document se vorbește și despre costuri operaționale. Astfel, pentru dezvoltarea și configurarea sistemelor necesare, pentru început, vor trebui cheltuite în jur de 10 mil. de lei sau 500 de mii de euro.

Estimările preliminare sunt bazate pe experiențe analogice la nivelul statelor membre UE. Mai apoi, vor fi necesare costuri de mentenanță a hardware-ului și software-ului, actualizările tehnologice periodice, monitorizarea și gestionarea incidentelor de securitate, precum și suport tehnic pentru utilizatori. Aceste resurse asigură funcționalitatea și eficiența operațională a echipei în gestionarea incidentelor cibernetice, se mai spune în proiect.

Specialiștii vor urma și cursuri de formare anuală. Prin urmare, experții care-i vor instrui ar urma să fie plătiți cu între trei mii și cinci mii de euro, per persoană.

De menționat că în Moldova mai există două instituții specializate în securitatea cibernetică Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice a Inspectoratului Național de Investigații și instituția publică „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE