12.2 C
Chișinău

Țara noastră a înregistrat, anul trecut, cea mai mare creştere a preţurilor la energie din regiune: +153% pentru gospodării și +134% pentru industrie | VIDEO

Republica Moldova a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a preţurilor la energie din regiune. Acest lucru, potrivit portalului economic, Mold-Street, se arată într-o notă analitică a Secretariatului Comunităţii Energetice, organizație din care face parte și țara noastră. La acest capitol, în urma noastră a rămas Macedonia de Nord, care cu un an înainte ne întrecea. Care sunt cifrele vedeți în reportajul ce urmează.

Potrivit secretariatului Comunităţii Energetice, prețurile cu amănuntul pentru gospodării și industrie au crescut anul trecut în toate părțile contractante.

Cea mai mare creștere a fost observată însă în Moldova, +153% pentru gospodării și +134% pentru industrie și Macedonia de Nord, +23% pentru gospodării și + 162% pentru industrie.

Potrivit autorilor, alte țări au crescut prețurile cu amănuntul cu mai puțin de zece la sută, comparativ cu o creștere cu +139 de procente a prețului cu ridicata a energiei electrice în medie. Experții susțin că datele ANRE arată că în 2022 preţurile reglementate la curentul electric pentru populaţie au oscilat între doi lei şi 5,90 lei pentru un kWh.

„Deși prețurile practicate gospodăriilor au crescut în 2022 în toate părțile contractante, semnalele de preț de pe piața angro au fost atenuate în multe state, parțial datorită faptului că consumul gospodăriilor se încadra în schema obligației de serviciu public cu reglementare implicită sau explicită a preţurilor. Oportunitatea ratată de a reflecta în mod corespunzător prețurile pieței angro la nivel de vânzare cu amănuntul și disproporția mare a prețurilor cu ridicata și cu amănuntul nu aduc semnalul adecvat cu privire la viitoarele reduceri ale cererii de energie electrică”, se menţionează în studiu.

Tot acolo se spune că „în timp ce toate părțile contractante s-au concentrat pe limitarea creșterii prețurilor pentru gospodării în cursul anului 2022, Moldova și Serbia și-au sporit, de asemenea, eforturile de sprijinire a consumatorilor vulnerabili prin introducerea unor măsuri noi sau prin modificarea măsurilor de sprijin existente. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste măsuri nu a vizat stimularea economiilor de energie”, afirmă Secretariatul Comunităţii Energetice.

Instituţia recomandă ca prețurile cu amănuntul, în special cele legate de gospodării, să reflecte în mod corespunzător prețurile cu ridicata ale energiei electrice. Totodată, Comunitatea Energetică susţine că, pe lângă asigurarea unor prețuri de piaţă pentru gospodării, părțile contractante ar trebui să aplice măsuri adecvate pentru protecția consumatorilor săraci și vulnerabili din punct de vedere energetic, dar şi să stimuleze economisirea de energie.

Contactați de noi pentru o reacție la subiect, reprezentanții ANRE ne-au spus că vor reveni mai târziu. În luna octombrie anul trecut a fost creat programul guvernamental „Ajutor la Contor”. Acesta presupune acordarea compensațiilor pentru consumul de energie electrică, termică și gaze naturale în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică atribuit cetățenilor. Pentru implementarea programului guvernamental au fost prevăzute resurse financiare în valoare de cinci miliarde de lei. Cetățenii au beneficiat de compensații până în luna martie, inclusiv.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE