18.9 C
Chișinău

Sondaj iData: PAS și-ar pierde majoritatea în legislativ, iar Partidul ”Șansă” ar obține 23 de mandate, în caz de alegeri parlamentare | VIDEO

Compania IData a prezentat astăzi rezultatele unui nou sondaj de opinie. Cetățenii au fost întrebați, în special, cât de mulțumiți sunt de rezultatele alegerilor locale, care politicieni se bucură de cea mai mare încredere și pentru ce partide vor vota în cazul alegerilor parlamentare. Rezultatele cercetării realizate în perioada 2 decembrie – 15 decembrie le vedeți în următorul material.

Sociologii i-au întrebat pe cetățeni: „Sunt mulțumiți de rezultatele alegerilor locale la nivelul municipiului sau raionului lor?”. 41% au răspuns da, 34,5% au spus că nu sunt mulțumiți, iar 24% dintre respondenți le-au fost greu să răspundă la această întrebare.

Aproape 73% dintre cetățenii chestionați sunt mulțumiți de rezultatele alegerilor pentru primari din localitățile lor, iar 20% dintre respondenți au spus că nu sunt pe deplin mulțumiți de primarii aleși.

În același timp, susținătorii Mișcării Alternative Naționale, partidul condus de primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, sunt cei mai mulțumiți de rezultatele ultimelor alegeri. Aproape 70% dintre ei au apreciat pozitiv rezultatul scrutinului.

Dintre susținătorii partidului de guvernământ, aproximativ jumătate au spus că sunt mulțumiți de rezultat, iar jumătate au spus că nu sunt.

Dintre susținătorii Partidului Socialiștlor, 47% sunt mulțumiți de rezultatele votului.

Cel mai mic număr de oameni mulțumiți de rezultatul alegerilor se numără printre susținătorii partidului „Șansa”, care a fost exclus din cursa electorală – 37%.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în noul Parlament ar intra patru partide, potrivit unui sondaj IData: Partidul de guvernământ ar obține 35,5% din voturi, Partidul Socialiștilor 19%, Partidul ”Șansă” 18 la sută din voturi, iar Mișcarea Alternativă Națională – 7,2%.

În același timp, potrivit cercetării sociologice, PAS și-ar pierde majoritatea parlamentară, obținând 45 de mandate. PSRM ar avea 24 de mandate, Partidul ”Șansă”– 23 și Mișcarea Alternativă Națională – 9 mandate. Sondajul este reprezentativ la nivel național, fără Stânga Nistrului și diasporă.

MIHAI BOLOGAN, directorul executiv iData: „În ultimul sondaj, care a reflectat situația din octombrie, dacă nu mă înșel, au fost cinci partide care au intrat în parlament. Acum avem doar patru”.

Contactat de noi pentru o reacție la datele sondajului, reprezentanții partidului de guvernare au declarat nu cometează cercetarea.

Anterior, deputatul PAS, Mihai Popșoi a declarat că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, PAS ar avea majoritatea absolută, menționând că important este ca guvernarea să se concentreze pe acțiunile de zi cu zi și mai puțin pe sondaje. Tot el a subliniat că Partidul Acțiune și Solidaritate este în creștere în sondaje privind încrederea cetățenilor și în continuare va face tot posibilul pentru ca odată ajunși în pragul alegerilor, faptele să vorbească de la sine.

La întrebarea „În ce politician din RM aveți cea mai mare încredere?” 24% dintre respondenți au spus că președintelui Maia Sandu. Șeful statului este urmată de Ilan Șor cu 10,5%.

Urmează fostul președinte Igor Dodon – 10,2%, primarul general al Chișinăului Ion Ceban, fostul premier Ion Chicu, fostul guvernator al Găgăuziei Irina Vlah, precum și fostul președinte Vladimir Voronin.

De asemenea, inclus pentru prima dată pe lista politicienilor care inspiră încredere cetățenilor este și președintele partidului ”Șansă”, Alexei Lungu.

În ceea ce privește sentimentele geopolitice ale cetățenilor moldoveni, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este susținută de 55,8% dintre participanții la sondaj, în timp ce 32,1% au fost împotriva aderării. În chestiunea aderării Republicii Moldova la NATO, 53,4% dintre respondenți au fost împotriva acesteia, iar 30% au fost pentru. Restul respondenților (16,6%) nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul IData a fost realizat în perioada 2 decembrie – 15 decembrie în rândul a 997 de respondenți din 387 de locații din întreaga țară. Eroarea maximă de eșantionare la nivel național este de ±3,1%

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE