1.2 C
Chișinău

CC a recunoscut prevederea ca fiind constituțională: Procurorii vor putea obține informații despre convorbirile telefonice ale cetățenilor | VIDEO

Curtea Constituțională s-a expus cu privire la articolul din Codul de procedură penală care permite procurorilor să ridice informații privind convorbirile telefonice ale cetățenilor. Judecătorul din Ungheni Ion Ghizdari a sesizat Curtea despre neconstituționalitatea unei prevederi, bazându-se pe activitatea sa. Dar magistraţii înaltei instanțe au decis că această normă este constituțională, în schimb au specificat împrejurările în care poate fi aplicată.

Curtea Constituțională a pronunțat Hotărârea privind articolul 126 alin. (2) din Codul de procedură penală. Potrivit acestuia, „ridicarea (…) informaţiei privind convorbirile telefonice se face numai cu autorizaţia judecătorului de instrucţie”.

Judecătorul din Ungheni Ion Ghizdari a sesizat Curtea Constituțională despre neconstituționalitatea prevederii, întrucât, în opinia sa, aceasta încalcă secretul corespondenței și dreptul fiecărei persoane de a-și cunoaște drepturile și obligațiile, întrucât nu prevede criterii concrete prin care judecătorul să accepte sau să respingă solicitarea procurorului.

Din această cauză, potrivit lui Ghizdari, aproape toate cererile procurorilor sunt aprobate automat.

„Autorul excepției a afirmat că prevederea contestată este neclară, pentru că nu stabilește condițiile în care poate fi dispusă ridicarea informației, nici categoriile de informații care pot fi ridicate, și reprezintă o ingerință neprevăzută de lege în exercițiul dreptului la secretul corespondenței, în sensul articolului 8 din Convenție și al articolelor 23 și 30 din Constituție”, se arată în informația postată pe site-ul Curții Constituționale.

Ion Ghizdari a mai remarcat că această normă poate fi aplicată în general în orice dosare penale. Iar în practica lui de la Judecătoria Ungheni a fost o cerere din partea procurorilor de a ridica informații despre convorbiri telefonice într-un dosar privind săvârșirea unei infracțiuni mai puțin grave. Dar măsurile speciale de anchetă, specificate într-o secțiune separată a Codului de procedură penală, care include și ridicarea informației despre convorbirile telefonice, pot fi utilizate numai în cazurile în care există suspiciuni rezonabile de pregătire sau comitere a unei infractiunei grave, deosebit de grave sau extrem de grave, a notat Ion Ghizdari.

Examinând seizarea, Curtea Constituțională a hotărât că prevederea contestată a art. 126 din Codul de procedură penală este constituțională. Şi a specificat circumstanțele în care poate fi utilizată.

Potrivit deciziei Curții Constituționale, ridicarea informației privind convorbirile telefonice ale cetățenilor de către procurori este posibilă doar dacă aceste acțiuni sunt pe deplin justificate și cu respectarea regulilor și garanțiilor prevăzute de prvederea privind măsurile speciale de investigație.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE