4.4 C
Chișinău

Un deputat german propune ca refugiații care sosesc ilegal în UE să fie plasați în țări terțe, inclusiv Moldova: Să fie create tabere pentru migranți. Cum comentează MAEIE | VIDEO

Deputatul german Jens Spahn propune ca refugiații care sosesc ilegal în Uniunea Europeană să fie plasați în țări terțe, inclusiv Moldova și Georgia. Potrivit Deutsche Welle, el recomandă deschiderea taberelor de migranți în aceste țări până când cererile lor de azil sunt examinate în statele UE. Cum a comentat aceste informații Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, vedeţi în continuare.

Potrivit Deutsche Welle, deputatul german, vicepreședintele fracțiunii CDU/CSU Jens Spahn a propus ca toți refugiații care vor intra ilegal în Uniunea Europeană să fie trimiși în Ghana, Rwanda sau țări din Europa de Est care nu sunt membre ale UE.

„Dacă vom face asta consecvent pe parcursul a patru, șase, opt săptămâni, numărul migranţilor va scădea drastic. Mulți dintre ei nu vor mai dori să meargă în Uniunea Europeană dacă va fi clar că în 48 de ore vor ajunge într-o țară terță sigură din afara UE”, a spus politicianul.

Această idee stă la baza conceptului de migrație al CDU, prezentat în 11 decembrie. Este un document de 70 de pagini ce propune limitarea numărului de solicitanți de azil care vin în Germania, dar și relocarea celor care deja au intrat în UE, în „țări terțe sigure”, unde vor fi ținuți în tabere de migranți până când cererile lor de azil sunt examinate în statele Uniunii Europene.

Potrivit The Guardian, Jens Spahn crede că Rwanda și Ghana ar putea deveni gazde temporare pentru refugiați.

„Trebuie purtate negocieri și cu țări din Europa de Est precum Georgia și Moldova”, a spus deputatul german.

Am contactat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru comentarii cu privire la această inițiativă.

IGOR ZAHAROV, purtătorul de cuvânt al MAEIE: „Asemenea discuții nu sunt pe agenda bilaterală moldogermană și nici pe agenda negocierilor cu Uniunea Europeană. Este o declarație pur politică”.

Am încercat să obținem un comentariu și de la reprezentanții Guvernului, dar comunicatorul instituției, Daniel Vodă, nu a răspuns apelurilor noastre.

Nu este prima inițiativă a politicienilor europeni de a implica țările est-europene, inclusiv Moldova, în admiterea refugiaților. În 2015, în timpul crizei migranților din Uniunea Europeană, într-un interviu acordat postului de radio de stat italian RaiNews24, comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, spunea că Europa se confruntă cu cel mai puternic flux de refugiaţi de la cel deal doilea război mondial, și ar fi corect dacă în soluţionarea problemelor Uniunii Europene ar fi implicate și țările care au semnat acordul de asociere, dacă vor să devină membre cu drepturi depline ale UE. După cum a spus atunci Avramopoulos, cotele sunt deja în curs de elaborare pentru unele dintre aceste țări. Astfel, conform calculelor experților europeni, Ucraina ar putea găzdui până la 100 de mii de migranți. Propunerea însă nu a fost pusă în practică.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE