13.6 C
Chișinău

Forța Fermierilor cere Guvernului limitarea importului de cereale, ca în România și Bulgaria: Există riscul unei adevărate catastrofe pentru agricultori | VIDEO

Membrii Asociației Forța Fermierilor au noi solicitări pentru Guvern. Mai exact, aceștia cer Cabinetului de Miniștri să introducă urgent un mecanism, similar celor din România și Bulgaria, care să limiteze importul de cereale și oleaginoase.

Agricultorii din această organizație explică graba prin care cer autorităților să acționeze prin faptul că în mai puțin de o lună va fi ridicată starea de urgență, așa cum au anunțat unii exponenți ai guvernării. Iar asta, spun fermierii, înseamnă că toate deciziile valabile în perioada acestei măsuri restrictive se anulează automat. Printre respectivele hotărâri figurează și cea privind introducerea pentru perioada stării de urgență a sistemului de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase.

Într-un comunicat de presă, Asociația Forța Fermierilor spune că sistemul de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase, introdus în 4 octombrie curent, prin decizia CSE, a oprit prăbușirea prețurilor pe piață internă, iar în ultimele două luni chiar atestă creșterea lentă a prețurilor la grâu, porumb și floare soarelui. În același timp, asociația spune că o companie din domeniu ar intenționa să importe din Ucraina circa 300 mii tone de floare soarelui, ceea ce, spun fermierii, din nou ar afecta interesele agricultorilor autohtoni.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor cere ca Guvernul URGENT să introducă un mecanism stabil și durabil privind limitarea importului cerealelor și oleaginoaselor, similar cu cele instituite în România și Bulgaria. Atragem atenție că lipsa restricțiilor de import, menționate mai sus, nu doar va dezechilibra piața internă, dar și va pune în pericol exportul grâului, porumbului și floarei soarelui în România, care nu odată a atenționat țara noastră despre pericolul reexportului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. Iar blocarea exporturilor în România ar fi o catastrofă definitivă pentru fermierii din Moldova, afirmă aceștia în comunicatul de presă.

Am solicitat un comentariu de la Guvern la declarațiile fermierilor, dar Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului, nu ne-a răspuns la apeluri și nici la mesaje.

Pentru PRO TV însă, reprezentanții Executivului au declarat că autoritățile vor lua măsuri urgente. Toate ministerele examinează deciziile CSE și vor veni cu propuneri pe fiecare domeniu. Premierul a menționat clar că starea de urgență nu va fi prelungită, iar Executivul va lua măsurile necesare în regim de lucru curent, mai scriu jurnaliștii.

L-am telefonat și pe Vasile Șarban, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, dar, la fel, nu am primit un răspuns.

Amintim că la Congresul Republican al Agricultorilor, din octombrie curent, la care au participat agricultori din toate raioanele țării, au fost adunate opt măsuri care, spuneau ei, odată implementate îi vor menține pe linia de plutire. Una dintre acestea era ca până la sfârșitul lunii martie 2024 să fie interzis importul de grâu, porumb și floarea soarelui și admiterea tranzitului de astfel de produse din Ucraina doar cu transportul feroviar.

Anterior, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că Republica Moldova nu va impune, deocamdată, restricții la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Oficialul menționa că volumul de cereale importate de Ucraina în Moldova este, deocamdată, nesemnificativ – fapt care permite amânarea impunerii unor restricții, după modelul UE.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE