75 la sută din cele peste 100 de mii de fântâni din țară au apă ce nu corespunde normelor sanitare, susțin specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Apa are un conținut sporit de nitrați, fier, fluor și bacterii. Situația alarmantă este determinată, în primul rând, de lipsa sistemelor centralizate de canalizare, insalubritatea localităților, amplasarea WC-urilor și gropilor de gunoi în imediata apropiere a fântânilor, spun specialiștii din domeniu.
Situația cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în opt raioane, printre care Căușeni, Fălești și Anenii Noi.
„Ne folosim de apă din arteziană, cu miros nu chiar bun. De mai mulți ani, problema aceasta nu se hotărăște, absolut”.
„Când venim și trebuie să luăm apă de aici, dacă ne vârâm toată mahala aici apă nu este, apa e lut, scoatem, nu apă. Când o luăm, nu este acela gust care este la apă”.
Oamenii spun că sunt nevoiți să lase apa peste noapte pentru ca sedimentele să se ducă la fund, iar ei să o poată bea.
„Apa noi o luăm de cu seară în căldare și o lăsăm când o jumate de noapte nu-i ajunge, trebuie o zi întreagă ca să nu aibă gust borcută”.
Această femeie spune că trebuie să parcurgă un drum destul de lung până la fântâna din celălalt capăt al satului, pentru a lua apă.
„- Când ați luat apă din această fântână?
– Ani întregi nu luăm că nu este bună, nu avem de unde, este puțină și e rea. Dacă vreodată luăm apă, tocmai devale este o fântână, la colț și acolo, dar și acolo este rând. Trebuie să te duci șă stai cu butelia să aștepți rândul”.
Primarul satului Ruseni, Alexandru Mațarin a confirmat că există probleme la capitolul aprovizionare cu apă și a promis că va încerca să le rezolve.
ALEXANDRU MAȚARIN, primarul satului Ruseni, r-ul Anenii Noi: „Sunt plângeri la calitatea apei, mă rog se întâmplă că apeductul este învechit și la apeduct învechit câteodată calitatea apei lasă de dorit. Vom întreprinde toate măsurile ca să rezolvăm problema dată”.
Specialistul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Liliana Carp menționează că după un studiu realizat de ANSP, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 100 de mii de fântâni, majoritatea cu apă ce nu poate fi consumată.
LILIANA CARP, specialist Agenția Națională pentru Sănătate Publică: „Într-adevăr în rezultatele supravegherii și monitorizării calității apei potabile din fântânile din Republica Moldova care sunt aproximativ 100 mii de fântâni publice, relevă faptul că marea majoritate a fântânilor de mină nu corespund normelor sanitare, adică nu corespund prevederilor legii privind calitatea apei potabile. Principalii contaminanți ai apei potabile din fântânile publice din mină sunt conținutul sporit de flour, nitrații în primul rând. Situația este faptul că nu să închidem aceste fântâni, dar să construim în aceste localități apeducte. Apeducte sistemice centralizate de alimentare cu apă care este o sursă sigură de apă potabilă. Să construim apeducte și să nu mai construim fântâni”.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022, acces la sistemele publice de alimentare cu apă au avut 55 de municipii și orașe, și 891 de localități rurale, ceea ce reprezintă 61,7% din total. Circa 60,3% din sate au avut acces la alimentare cu apă potabilă din sistemele publice. Comparativ cu anul 2018, numărul localităților cu acces la sistemele publice de alimentare cu apă date în exploatare s-a majorat cu 12,8%.