10 C
Chișinău

„Funcționarea legislativului într-un mod transparent și previzibil”. Promo-Lex a prezentat un nou raport critic privind activitatea Parlamentului | VIDEO

Asociația Promo-Lex recomandă Parlamentului să-și revizuiască Regulamentul sau să adopte un nou act normativ care ar asigura funcționarea legislativului într-un mod transparent și previzibil. Totodată, experții îndeamnă deputații să publice ordinea de zi a ședințelor Parlamentului pe pagina oficială a instituției la începutul săptămânii de lucru, conform prevederilor legale și să organizeze ședințe pentru proiectele opoziției. Constatările și recomandările se regăsesc în Raportul anual de monitorizare a activității Legislativului de legislatura a XI-a, pentru perioada august 2022 – iulie 2023. În totatal, autorii Raportului au formulat 62 de recomandări în adresa Parlamentului.

Potrivit experților, analizând gradul de implementare a recomandărilor formulate în raportul precedent de monitorizare a activității Parlamentului, cea mai mare parte a recomandărilor – 58% nu au fost implementate.

În același timp, în privința a 41% din recomandări au fost depuse anumite eforturi de implementare, fapt remarcat și în capitolele precedente. Astfel, printre recomandările neimplementate se numără „revizuirea de ansamblu și sistemică a Regulamentului Parlamentului sau adoptarea unui nou act normativ care ar asigura funcționarea legislativului într-un mod transparent și previzibil pentru public și pentru părțile interesate. Instituirea unui mecanism clar și transparent care ar asigura examinarea eficientă în toate cazurile a obiecțiilor și recomandărilor Direcției general juridice a Secretariatului Parlamentului, a Guvernului, ale expertizei anticorupție, dar și ale altor entități care au oferit avize sau expertize. Publicarea ordinii de zi a ședințelor Parlamentului pe pagina oficială a instituției la începutul săptămânii de lucru, conform prevederilor legale și asigurarea remedierii deficiențelor sistemului electronic de vot și publicarea rezultatelor votului în formă reutilizabilă. Totodată, neadmiterea includerii pe ordinea de zi a ședințelor plenare a proiectelor la care lipsesc sau nu sunt publicate expertiza anticorupție, avizele autorităților responsabile de implementarea proiectelor de acte normative, după caz, alte avize și expertize necesare proiectului respectiv” sunt alte constatări ale experților.

Totodată, experții recomandă organizarea și desfășurarea ședințelor dedicate proiectelor opoziției pentru prima ședință în plen din fiecare a șasea săptămână din data începerii sesiunii parlamentare, dar și aprobarea și publicarea unor decizii cu privire la motivele legale ale prelungirii sau încheierii concursurilor publice care să conțină informații complete și detaliate privind desfășurarea procedurilor.

În cadrul discuției publice „Activitatea Parlamentului de legislatura a XI-a prin prisma monitorizării civice” , directorul executiv al Promo-LEX a declarat că monitorizarea activității Parlamentului, este necesară și benefică pentru societate, dar și pentru instituția parlamentară.

ION MANOLE, directorul executiv al Promo-LEX: „Avem nevoie de legi calitative, avem nevoie de proceduri foarte clare și transparente, iar acest lucru este posibil doar atunci când Parlamentul este transparent și deschis”.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi a declarat că și în trecut erau multe întrebări legate de activitatea Parlamentului.

MIHAI POPȘOI, vicepreședinte al Parlamentului, deputat PAS: „Recunoaștem că și acum situația nu este perfectă, dar așa cum spuneam și anul trecut, Parlamentul astăzi activează într-un mod…mai transparent decât astăzi, Parlamentul nu a lucrat în Republica Moldova. Da, se poate mai bine, recunoaștem acest lucru și suntem de fiecare dată recunoscători pentru recomandările pe care ni le oferiți. Avem toată deschidere să îmbunătățim lucrurile și mai mult”.

Promo-Lex monitorizează activitatea Parlamentului încă din 2016. Experții au constatat anterior că și inițiativele înaintate de opoziție sunt frecvent ignorate de majoritatea parlamentară PAS. Liderul PAS, Igor Grosu, a menționat mai înainte că fracțiunea examinează doar acele proiecte pe care le consideră nepopuliste.

Amintim că, în perioada 2021 – 2025, Promo-LEX și-a propus să monitorizeze activitatea Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE