Aproape 7 mii de cadre didactice lipsesc în școlile din țară, iar cifra riscă să se amplifice, reieșind din faptul că 30% dintre profesori sunt pensionari. Datele au fost oferite de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun în cadrul ședinței Parlamentului din 15 decembrie. Ministrul a mai menționat că pentru 31 de mii de funcții didactice existente sunt 24 de mii de profesori.
În Republica Moldova există un deficit de aproximativ 7.000 de cadre didactice, spune ministrul Educației și Cercetării. Noile date vin după ce, la început de an școlar 2023-2024, Dan Perciun anunța că în sistemul de învățământ se atestă o lipsă de 2 mii de profesori.
DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Nu avem în jur de 7 mii de oameni doar în școli, care ar trebui să acopere volumul întreg de lucru. Avem 31 de mii de funcții didactice și 24 de mii de profesori. Aceasta înseamnă că o bună parte din ei lucrează mai mult, pe o normă și jumătate, de exemplu, predau 27 de ore pe săptămână sau chiar și 32 de ore. Predau deseori discipline pe care nu le-au însușit la facultate și a fost nevoie să le deprindă din mers”.
Și deși, anual în medie sunt o mie de absolvenți ai științelor educației, doar a cincea parte a acestora vin să se angajeze în sistem, a mai adăugat Dan Perciun. Mai mult, o mare parte a profesorilor care activează sunt la vârsta de pensionare.
DAN PERCIUN, ministrul Educației și cercetării: „Avem o mie de absolvenți ai științelor educației, doar 200 dintre ei vin să se angajeze în sistem. Deci, la un deficit de 7 mii, avem 200 de oameni care vin în sistem. Vă dați seama că este nevoie de 30 de ani pentru a acoperi acest deficit. Aceasta dacă rămân toți cei care sunt astăzi, nimeni nu îmbătrânește, nu se pensionează. Totodată, 30% din cadrele didactice care activează astăzi în sistem sunt pensionari. Aceasta înseamnă că, pe parcurs, lucrurile se vor agrava”.
În context, ministrul Educației spune că instituția pe care o conduce va interveni pe toate dimensiunile prioritare pentru cadrele didactice.
Printre acestea, se numără majorarea salariilor profesorilor cu 15 la sută, fapt primit cu aplauze de deputații PAS. Asta deși cadrele didactice vor o creștere de cel puțin 20 de procente.
DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „În primul rând, majorările salariale. Din ianuarie, anul viitor, salariile vor crește cu 15%. Aici Guvernul a făcut efort de 1,6 miliarde pentru ca acest lucru să se întâmple și care trebuie apreciat. Acestea sunt măsurile care sunt astăzi: Creșterea salariului, plăți unice, plăți unice, debirocratizarea, creșterea și susținerea prestigiului profesiei pentru cei care urmează să vină, ceea ce este foarte impottant. Am dublat bursele la pedagogie săptămâna trecută. Bursa la pedagogie a unui student va fi de 3.300 de lei lunar”.
Anunțul privind majorarea salariilor cadrelor didactice a stârnit reacții din partea opoziției.
DIANA CARAMAN, deputat BCS: „Nu este clară reacția cu ovații din partea colegilor voștri, privind majorarea cu 15 % a salariilor profesorilor. Când inflația anul trecut a fost tot de 15 la sută, eu nu aș numi-o majorare, dar cel puțin, indexare. Mai mult ca atât, salariul profesorilor, pa care, corect i-ați numit – eroi, pentru că munca lor este mereu de folos, în al doilea rând, foarte grea. Și din păcate, de exemplu, miniștrii-ne-eroi au un salariu bun, dar profesorii, din păcate le rămâne să-și dorească mai mult. La fel, nu am înșeles aplauzele când ați vorbit de burse de 3 mii de lei. Cred că nimeni dintre dumneavoastră nu-și imaginează cum e să trăiești acum în RM cu 3 mii de lei pe lună”.
Cu referire la creșterea salariului pentru profesori, amintim că anterior, la o întrunire în capitală, pedagogii din țară au spus că iau în calcul acțiuni de protest, dacă salariul mediu al cadrelor didactice nu va crește cu circa 20%, până la nivelul celui mediu pe economie – de circa 11 700 lei.
DELA RĂILEANU, deputat BCS: „Ați declarat că, în opinia dumneavoastră, un tânăr specialist ar trebui să ridice un salariu de 11 mii de lei, iar un profesor cu experiență – 20 de mi de lei. Dacă e să facem o matematică simplă, astăzi, un profesor cu experiență de peste 20 de ani cu grade didactice, dirigenție, cu ore multe, ridică între 9-10 mii de lei, adică nu se ridică nici la cele 11 mii de lei pe care dumneavoastră le vedeți pentru un tânăr specialist. Cam pe când, profesorii din RM vor ridica salariile pe care dstră doriți să le asigurați?”.
DAN PERCIUN, ministrul Educației și cercetării: „Acest lucru o să se întâmple când voi o să susțineți integrarea în UE și asta o să ne permită să ne mișcăm mai repede în această direcție. Asta o să ne permită să generăm resurse și să generăm creștere economică și să avem cum să plătim aceste salarii. Și, pe de altă parte, atunci când voi o să ajungeți să susțineți decizii necesare, chiar dacă sunt sensibile pentru sistemul nostru, în așa fel, încât să facem uz corect de banii care sunt. Ei sunt suficienți, dar și pe cei suficienți noi nu mereu îi cheltuim cum trebuie, inclusiv din motive politice”.
Ministrul Educației a dat asigurări că alți bani vor merge spre Educație, odată cu creșterea economică. Aceasta va fi categoria care o să beneficieze de cele mai mari majorări, spus el.
Recent, referitor la creșterea salariilor profesorilor cu doar 15% din 1 ianuarie 2024 și nu cu cel puțin 20, așa cum au cerut cadrele didactice, ministrul Finanțelor, Petru Rotaru a declarat în cadrul unei emisiuni că „Atât am avut, atât am putut”.
Amintim că, la sfârșitul lunii august, Dan Perciun anunța că în ajun de începere a unui nou an de studii, sistemul de învățământ din țară se confruntă cu un deficit de circa 2000 de cadre didactice. Atunci, Perciun spunea că, pentru a remedia situația respectivă, una dintre prioritățile ministerului pentru anul școlar viitor este dublarea numărului de cadre didactice tinere, lucru care așa și nu s-a întâmplat.