10.5 C
Chișinău

Moldova începe de astăzi procesul de negocieri pentru aderarea țării la UE. Ce spune Nicu Popescu, despre problema transnistreană | VIDEO

Moldova începe de astăzi procesul de negocieri pentru aderarea țării la Uniunea Europeană. Despre aceasta a declarat la Bruxelles ministrul de Externe, Nicu Popescu. ”Acest lucru nu va fi simplu, nu va fi rapid. Avem foarte mult de muncă”, a spus oficialul. El s-a referit și la fondurile europene, despre care a spus că vor crește, dar nu vor fi simplu de accesat. În ceea ce privește problema transnisreană, Potrivit lui Popescu, mai sunt câțiva ani pentru a obține reintegrarea țării prin metode pașnice.

Vicepremierul Nicu Popescu spune că procesul de negocieri constă din mai multe etape și va începe cu evaluarea legislației RM.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Cu ce se raportează și care este diferența în fiecare domeniu dintre legislația și realitățile din RM și standardele europene, pentru a se identifica care este calea exactă de parcurs în aceste domenii sectoriale. Acest lucru nu va fi simplu, nu va fi rapid. Avem foarte mult de muncă și știm foarte bine că țara noastră mai trebuie să facă foarte multe ca standardele noaste să corespundă standardelor europene”.

Potrivit lui Popescu, primul capitol pe care vor începe negocierile este cel legat de reforma justiției și lupta împotriva corupției.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Este obiectivul principal al societății. Mai urmau și alte câteva capitole în această primă etapă, dar cred că urmează să mai clarificăm care sunt următoarele două-trei capitole”.

Șeful de la Externe a adăugat că în această perioadă, autoritățile se așteaptă la o creștere substanțială a fondurilor europene, dar a precizat că această creștere nu se va face peste noapte și în plus pentru accesarea banilor trebuie îndeplinite anumite condiții.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Un al doilea element important este și capacitatea noastră de absorbție. Avem nevoie de funcționari bine calificați, competenți, care scriu proiecte, câștigă fonduri europene, etc. Deci, fonduri europene vor fi, dar această creșetere nu se va face peste noapte, va fi condiționată de progrese în reforma justiției și de capacitatea noastră de a construi instituții cu funcționari publici care pot depune proiecte convingătoare”.

Nicu Popescu a vorbit și despre problema transnistreană, la soluționarea pașnică a căreia se speră până la integrarea Moldovei în UE.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Mai avem câțiva ani buni până la momentul aderării țării noastre la UE și evident speranța noastră este că în acești ani vom reuși să reintegrăm țara, astfel încât să putem intra cu toți cetățenii RM, de pe ambele maluri ale Nistrului în UE. Acesta este obiectivul nostru, mai avem câțiva ani pentru a obține reintegrarea țării prin metode pașnice”.

Diplomatul a spus și ce se va întâmpla în cazul în care conflictul nu va putea fi soluționat până la aderarea Moldovei la UE.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Evident, speranța noastră este că vom reuși să reglementăm acest conflict înaintea momentului integrării. Dacă acest lucru nu va fi posibil până în ziua aderării, va trebui să venim cu anumite clarificări a acestui statut, a modului cum va funcționa întreaga RM în interiorul UE, deci toate aceste lucruri le vom discuta cu partenerii europeni”.

Potrivit Ministerului de Externe Moldova trebuie să facă 10 pași până la aderarea la Uniunea Europeană, începând cu transmiterea „la Consiliul Uniunii a cererii de aderare și terminând cu momentul în care țara devine membru al UE. Șase dintre acțiuni au fost îndeplinite. Urmează ca Moldova să implementeze legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere, la încheierea cărora, Comisia Europeană emite o Opinie privind gradul de pregătire să devenim membri. În baza Opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său. Iar ultimul pas este ca toate statele membre și țara candidat să semneze și să ratifice Tratatul de Aderare”.

Anterior, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene până în anul 2030.

Mai mulți experți, printre care și fostul ministru al de Externe Tudor Ulianovschi au spus că trebuie să fim optimiști, atunci când spunem că timp de șapte ani vom face parte din familia europeană, așa cum este vorba de o cale lungă de adaptare la toate standardele europene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE