12.2 C
Chișinău

Încă un copil din Moldova a fost diagnosticat cu rujeolă. Specialiștii spun că imunizarea este unica metodă de protejare a micuților | VIDEO

Încă un copil a fost diagnosticat cu rujeolă, acesta molipsindu-se de la micuțul care a revenit în luna noiembrie din Rusia, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Este vorba despre un copil în vârstă de trei ani. Ambii sunt nevaccinați și au fost deja externați, specialiștii de la ANSP care subliniază că, medicii continuă să monitorizeze starea altor copii, dar și a adulților care au intrat în contact cu cei infectați.

Potrivit reprezentantului Agenției Națională pentru Sănătate Publică, un nou caz de rujeolă a fost înregistrat printre contacții copilului din Soroca la care a fost confirmată recent infecția. Ambii copii nu au fost vaccinați conform recomandărilor medicilor.

VEACESLAV GUŢU, șeful adjunct al ANSP: „În luna noiembrie, un alt caz revenit din Federația Rusă și deja o rudă s-a infectat, ambii sunt copii. Ei deja sunt externați, sunt la domiciliu, deja nu mai prezintă pericol pentru cei din jur, dar în familie sunt contacți, 3 adulți și 2 copii care sunt sub monitorizarea medicului de familie. Ei până la moment nu prezintă careva simptome”.

Astfel, potrivit ANSP, de la începutul anului în țara noastră au fost înregistrate deja trei îmbolnăviri de rujeolă, după cea din mai, la un bărbat de 43 de ani.

Această boală este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată și pete roșii confluente pe piele, care apar în regiunea feței și gâtului, apoi se extind pe tot corpul. Persoanele nevaccinate riscă să dezvolte complicații severe, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.

Potrivit specialiştilor, imunizarea este unica metodă de protejare a copiilor, deoarece tratament specific nu există.

VEACESLAV GUŢU, șeful adjunct al ANSP: „Anual în R Moldova se nasc în jur de 27 de mii de copii, dintre aceștia 16 % reprezintă în jur de 5 mii de copii. Dacă luăm în calcul și refuzurile anterioare sau ezitările anterioare de vaccinare din anii precedenți de vârsta de 2,3,4,5 ani deja, iată că avem un număr destul de mare de copii nevaccinați până la vârsta care prezintă un pericol destul de mare. Vaccinarea este singura măsură de prevenție și deja tratamentul simptomatic este atunc când copiii sunt bolnavi. Ca contacți, li se recomandă să se izoleze, ca să nu intre în contact cu alte persoane”.

În prezent, în 38 de țări din Europa au fost raportate peste 38 de mii de cazuri de rujeolă. În România chiar a fost declarată epidemie la nivel național şi înregistrat un deces la un copil de 7 luni, neeligibil pentru vaccinare.

Potrivit specialiștilor ANSP, toate îmbolnăvirile din Moldova sunt importate și, potrivit epidemiologilor, acum nu există pericolul unui focar ca în țările vecine.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE