O dronă utilizată de Federația Rusă în atacul asupra porturilor ucrainene din regiunea Odesa a căzut în România. Avioanele aviației române și germane au fost ridicate de la sol după ce sistemul de supraveghere radar al armatei române a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul său aerian național, a anunțat Ministerul Apărării de la București. Se mai menţionează că, pe locul unde a căzut aparatul de zbor s-a format un crater cu diametrul de un metru jumătate.
Potrivit Digi24, una dintre dronele lansate de armata rusă asupra Ucrainei în noaptea de 13 spre 14 decembrie a căzut în România. Incidentul a avut loc la 4 kilometri de comuna Grindu din județul Tulcea, şi la 8 kilometri de portul ucrainean Reni.
Se menţionează că la fața locului a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat după prăbușirea proiectilului doborât care a fost utilizat în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.
Ministerul Apărării Naționale din România a raportat că în timpul asaltului rus aeronave de luptă românești F-16 din Baza Aeriană de la Fetești și aeronave Eurofighter ale Forțelor Aeriene Germane din Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național. Potrivit comunicatului, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică.
O anchetă a fost declanșată în legătură cu acest incident.
Nu este prima dronă rusească doborâtă care a căzut pe teritoriul României. Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva infrastructurii civile ucrainene.
Potrivit autorităților de la Kiev, în noaptea de 13 spre 14 decembrie, Rusia a lansat asupra Ucrainei 42 de drone și șase rachete ghidate antiaeriene S-300. Majoritatea țintelor se află în regiunea Odesa. Forțele aeriene ucrainene au raportat că 41 de drone de atac Shahed au fost doborâte.
Se mai menţionează că resturile căzute au avariat depozitele a două hambare, 11 persoane au fost rănite. Ministerul de Externe de la București se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina. De asemenea, diplomația din țara vecină l-a convocat pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse în România pentru a-i înmâna o notă de protest față de incident.