2.2 C
Chișinău

Liderii UE s-au reunit la Bruxelles: Ce spun autoritățile în ajun de summit, unde se va decide asupra lansării negocierilor de aderare ale Republicii Moldova și Ucrainei | VIDEO

Liderii țărilor membre ale UE se reunesc timp de două zile, la Bruxelles, unde are loc Summit-ul Consiliului European. Pe agenda reuniunii este și subiectul privind deschiderea negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei. Cel puțin două țări – Ungaria și Austria se opun acestui proces. În ajun, puterea de la Chișinău a admis că o decizie în favoarea Moldovei nu poate fi luată acum. Atât șeful statului cât și premierul au spus că începerea negocierilor ar putea fi amânate pentru primăvara anului viitor.

Miercuri, 13 decembrie, Parlamentul European a cerut Consiliului European să decidă în cadrul reuniunii din 14 – 15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Rezoluția a fost adoptată cu voturile a 468 de deputați, care s-au pronunțat pentru, 99 au fost împotrivă și 58 de parlamentari s-au abținut. Înainte de începutul lucrării forului, premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat că nu există niciun motiv pentru a negocia aderarea Ucrainei la UE. ”Ungaria nu se va clinti cu privire la chestiunea aprobării începerii negocierilor cu Ucraina privind aderarea la UE”, a declarat jurnaliștilor oficialul european.

Și cancelarul Austriei, s-a exprimat „categoric” împotriva unei „procedurii accelerate” ca Ucraina și Moldova să adere la Uniunea Europeană.

Potrivit agerpres, agenţia spaniolă de presă, care citează diverse surse europene şi comunitare, scrie că summitul de joi şi vineri va fi marcat de incertitudine şi multă dramă, în ciuda apelurilor făcute de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a cerut „un efort comun decisiv” în spiritul „unităţii”, dar care a recunoscut totodată că va fi un summit dificil.

În ajunul summit-ului, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei, președintele Maia Sandu a declarat că ”Care va fi decizia, este greu de spus, inclusiv pentru că unul dintre statele membre a declarat public că nu este gata să susțină Ucraina. Deci, acolo se duc discuții. Dar indiferent de decizia Consiliului European,
Republica Moldova nu-și va schimba vectorul”, a precizat șeful statului.

MAIA SANDU, președintele țării: „Inițierea negocierilor este un pas tehnic și bineînțeles că ne dorim ca acest pas tehnic să fie făcut mai devreme decât mai târziu, dar, indiferent dacă se va întâmpla în această săptămână decizia sau dacă se va întâmpla peste o lună sau două, asta nu schimbă cu nimic traiectoria noastră. Care va fi decizia, este greu de spus, inclusiv pentru că unul dintre statele membre a declarat public că nu este gata să susțină Ucraina. Deci, acolo se duc discuții. Noi continuăm procesul de transformare”.

În cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, și președintele Parlamentului Igor Grosu a admis că decizia de a începe negocierile poate fi dificilă, dar a asigurat că drumul european al țării noastre este ireversibil.

„Noi știm ce avem de făcut, acum urmează decizia politică. Urmează decizia politică a celor 27 de state, au loc discuții intense, chiar și în aceste clipe în cancelariile statelor occidentale, președintele Maia Sandu este în contact permanent cu președinții de state, cu omologii, discut și eu cu omologii mei. Toată lumea este pusă la treabă, încercăm să răspundem la toate întrebările. Știm de acea discuție în centrul căreia se află Ungaria, se discută și la nivelul statelor membre al Uniunii Europene. Noi foarte mult sperăm că decizia va fi pozitivă și eforul pe care l-a depus și îl depune Ucraina prin a ne apăra pe noi toți, nu doar statul ucrainean, va fi apreciat, pus în valoare și țările membre vor transmite un semnal puternic politic, că da negocierile pot fi deschise. Deja fiecare stat îți va seta viteza cu care se va mișca în aceste negocieri ,” a mai adăugat șeful legislativului.

Iar la o emisiune de la Jurnal TV, premierul Dorin Recean a spus că deschiderea negocierilor ar putea fi amânate. ”Dacă nu se întâmplă în decembrie, se întâmplă în martie, dacă nu în martie, oricum se va întâmpla”, a precizat șeful Guvernului.

Amintim că, Ucraina și R. Moldova au primit statutul de țară candidat în iunie anul trecut, iar pe 8 noiembrie curent, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru ambele state. Decizia privind inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la uniunea Europeană urmează a fi luată de către Consiliul European la summitul din 14-15 decembrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE