Judecătorii Curții de Apel Chișinău, care au anulat decizia CSE de scoatere în afara legii a Partidului Șansă trebuie să fie ”evoluați la sânge”. Declarația aparține președintelui Parlamentului Igor Grosu, care susține la fel ca și premierul că judecătorii care au luat această decizie, trebuie să fie cunoscuți de societate. Amintim că, cu o zi înainte Asociația Judecătorilor și Consiliul Superior al Magistraturii au declarat că divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată combinată cu acuzații poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra magistraților.
În cadrul unei emisiuni de la TVR, Igor Grosu a declarat că decizia m agistraților de la Curtea de Apel în favoarea
Partidului ”Șansă” demonstrează încă odată cât de importantă este evaluarea în sistemul justiției.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Următoarea treaptă care trebuie evaluată sunt Curțile de Apel, trebuie de ajuns și acolo, de evaluat, pentru că decizii prin care grupări criminale sunt favorizate este un semnal foarte prost pentru societate.Cei care dau curs la astfel de solicitări ale grupărilor criminale organizate, ei trebuie să ajungă în fața…în primul rând ei trebuie să fie cunoscuți, lumea să le cunoască cine a făcut parte din acel complet și cine a dat astfel de decizii și evoluați la sânge. Evoluația la sânge și curățat sistemul”.
La scurt timp după aceste declarații, Asociația Judecătorilor din Moldova a reacționat calificând afirmațiile lui Igor Grosu drept un atac asupra magistraților.
”Comentariile sale, care pun sub semnul întrebării integritatea Curții de Apel și a întregului sistem judiciar, sunt considerate neadecvate și pot avea un impact negativ asupra principiilor de bază ale statului de drept și independenței judiciare. Folosirea unui limbaj provocator și solicitarea unei „evaluări la sânge” a judecătorilor reprezintă, în opinia noastră, o abordare inadecvată și potențial dăunătoare. În acest sens, îndemnăm la o comunicare mai temperată și respectuoasă față de toate entitățile sistemului judiciar. Solicităm domnului Grosu să revizuiască declarațiile sale și să ofere scuze publice pentru acuzațiile aduse și limbajul utilizat, în vederea menținerii unui climat de respect și dialog constructiv,” se arată într-un comunicat emis de Asociația Judecătorilor.
Miercuri, după decizia Curții de Apel, care a anulat hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care membrii Partidului „Șansă” nu au putut candida la alegerile locale din 5 noiembrie, premierul Dorin Recean a comentat hotărârea magistraților. El a menționat că numele judecătorilor trebuie să fie reținuți și a numit completul de judecători, menționând că magistrații ar fi fost corupți. Curtea de Apel a refuzat să comenteze cele spuse de Recean. Asociația Judecătorilor a emis un comunicat în care a spus că declarațiile premierului constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței sistemului judiciar. Iar Consiliul Superior al Magistraturii spune că divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată combinată cu acuzații poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra magistraților.