25.2 C
Chișinău

A doua etapă a proiectului pilot de tichetare electronică în transportul public, a fost lansată. Ce spun călătorii, dar și taxatorii despre introducerea validatoarelor | VIDEO

În capitală a fost lansată a doua etapă a proiectului pilot de tichetare electronică. Aparatele, care de această dată sunt toate staționare, nu funcționează încă. Aşa că pasagerii continuă să cumpăre tichete de la taxatori. Autoritățile orașului au promis că vor reveni cu detalii despre data lansării sistemului și instrucţiunile de utilizare a noilor validatoare.

După cum a specificat primarul general de Chișinău, Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook, „în toate troleibuzele de pe rutele cu nr. 22, 23, 24 și 30 sunt instalate câte 2 validatoare staționare performante. În total, în transportul public electric vor fi instalate circa 150 de aparate”.

Ceban a menționat „că terminalele staționare precedente și pos-terminalele de la conductori au fost restrase în totalitate, iar validatoarele instalate sunt nefuncționale momentan. Vom reveni cu detalii despre data lansării, precum și cu instrucțiuni de achitare la noile aparate”, a scris Ceban.

Părerile cetățenilor cu privire la proiectul promovat de Primăria Chișinău privind trecerea la plata electronică pentru călătoria în transportul public sunt împărțite.

„Poate va fi comod pentru tineri, dar foarte dificil pentru bătrâni. Dacă vor fi ambele modalităţi, atunci poate va fi comod”.

„Sunt bătrân, așa că nu voi putea achita prin intermediul cardului. Nu cred că are rost. De ce să complice lucrurile?”.

„Unii au carduri, alții nu. Aşa că ar fi bine să fie ambele modalităţi, ca să achiţi cum ți-i comod”.

Ar fi mult mai bine. Sunt şi plusuri, sunt şi minusuri. Unu e că vor rămâne multe persoane fără loc de muncă, da un plus e că nu va fi înghesuială când taxatorul se deplasează dintr-un capăt al troleibuzului în alt capăt printre pasageri, asta este un disconfort”.

„Mi-ar plăcea, câteodată se întâmplă că nu am bani cash, da cu cardul pot să achit, doar că de multe ori am văzut că nu se poate de achitat, dar de fapt nu sunt contra la aşa ceva”.

Şi taxatorii din transportul public orăşenesc s-au expus cu privire la introducerea validatoarelor.

Chiar şi nouă, taxatorilor, unii călători nu plătesc până nu-i baţi pe umăr, darămite cu validatorul. Mai am de lucrat câţiva ani până la pensie, nu mă vor angaja în altă parte”.

„Ar fi bine, doar că oamenii noștri trebuie să treacă la un alt nivel, mai înalt. Sistemul nostru pur și simplu încă nu este pregătit pentru ceva nou. Mai întâi trebuie să-i pregătim pe oameni, ca ei să știe toate astea”.

„Este cumva o opțiune bună, pentru că toți oamenii vor achita, nu vor trişa, ce să spun”.

Purtătorul de cuvânt al Regiei Transport Electric, Felicia Rusu, ne-a vorbit despre banii necesari pentru implementarea acestui proiect, sursele de finanţare preconizate și dacă taxatorii vor continua să muncească.

FELICIA RUSU, purtător de cuvânt, Regia Transport Electric: „Accentuăm faptul că, conductorii de troleibuze vor continua să preia plata în numerar, întrucât la moment acestea sunt proiecte pilot. Vorbim aici despre achitarea prin card la terminale cât și la achitarea prin QR-cod. În cadrul acestui proiect-pilot Regia Transport Electric nu suportă careva cheltuieli întrucât terminalele sunt oferite și deservite gratuit de către parteneri”.

Amintim că, în primăvara anului 2021, în mai multe rute de troleibuz din Capitală a demarat testarea unui sistem electronic de plată prin terminale electronice. Atunci autoritățile locale au anunțat că pasagerii vor putea achita călătoria şi cu bani, și prin intermediul cardurilor bancare. Dar după lansarea proiectului mulți pasageri sau plâns de funcționarea defectuoasă a terminalelor, care, în consecinţă, au fost ridicate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE