11.2 C
Chișinău

„Atât am avut, atât am putut”. Ministrul Finanțelor promite majorări de salarii pentru profesori și primari | VIDEO

Salariile cadrelor didactice urmează a fi majorate în 2024 cu 15 la sută și nu cu cel puțin 20%, așa cum au cerut profesorii. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Finanțelor, Petru Rotaru în cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive. Șeful de la finanțe a mai spus că, salariile primarilor ar putea crește cu peste 50% și a adăugat că „a scuturat totul” pentru a identifica banii pentru această creștere a lefurilor.

„Atât am avut, atât am putut”, a răspuns ministrul Finanțelor, Petru Rotaru despre creșterea salariilor profesorilor cu 15% din 1 ianuarie 2024.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Cu siguranță, majorările salariilor pedagogilor este un element important. Cu siguranță, noi ne dorim să avem o școală care are pedagogi și nu are penuria asta de cadre și cu siguranță, se merită mult mai mult pentru pedagogi. Dar, din explicații și din discuții, noi atât am avut, atât am putut. Costurile acestea de 15% a costat bugetul aproape un miliard de lei. Este foarte mult”.

Fiind întrebat de ce la miniștri creșterile salariale au fost mult mai mari, Petru Rotaru a spus că finanțarea acoperă munca acestor instituții la procesul de pregătire a Moldovei pentru integrarea în UE.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Trebuie să înțelegem un lucru, că noi vrem să accedem în Uniunea Europeană și toți ne dorim acest lucru, și când nu se realizează anumite acțiuni, ministerele sunt în prima linie și faptul că aceste nouă condiționalități care au fost pentru a deveni stat candidat și că am îndeplinit 94% este meritul colegilor din ministere”.

Cu referire la solicitarea cadrelor didactice de creștere a lefurilor cu cel puțin 20 la sută, ministrul Educației a declarat că se va discuta cu reprezentanții sindicatelor despre ce posibilități au astăzi autoritățile. El a adăugat că majorări salariale vor fi făcute cu siguranță așa cum întotdeauna există la început de an. În cadrul aceleiași emisiuni, ministrul Finanțelor a vorbit și despre remunerarea în administrația publică locală. Potrivit lui, salariile celor 895 de primari aleși în urma scrutinului local general din noiembrie, a viceprimarilor și secretarilor consiliilor locale ar putea fi majorate cu peste 50% în 2024.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Noi acum suntem, practic în fază activă de a scutura tot ce mai avem ca să reușim să creștem semnificativ salariile. Eu zic că o să fie o creștere de peste 50 la sută. O să vedem cât o să reușim până la urmă. Este una esențială pentru primari. Pentru prima dată s-a vorbit de primari ca potențial de creștere. Noi ne asumăm acestă creștere din bugetul de stat pentru primari, viceprimarii și secretarii de consiliilor”.

Șeful de la finanțe a precizat că salariul unui primar variază în funcție de numărul de persoane din localitate și este între 10 și 20 de mii de lei. Respectiv, după majorare, un primar care are zece mii de lei va primi cu cinci mii de lei mai mult.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE